Selimiye’de UNESCO pastası kesildi

Edirne Valisi Hasan Duruer ile Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi Selimiye Camii avlusunda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinin ikinci yıldönümü münasebetiyle pasta kesti.

Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından birisi olan ve Mimar Sinan’ın ‘Ustalık Eserim’ dediği Selimiye, iki yıl önce UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmişti. Asırlık caminin dünyaya mal olmasının ikinci yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu kapsamda Cuma namazı sonrasında Edirne Belediyesi tarafından Selimiye’nin avlusunda pasta kesildi vatandaşlar pilav ve ayran ikram edildi. Cuma öncesinde Edirne Valisi Hasan Duruer ve Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi camiye geldi. Cuma namazını asırlık camide kılan Duruer ve Sedefçi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Nurçin Çelik birlikte kesti.

İkinci yıl pastası dağıtımının ardından pilav ve ayran ikramına geçildi. Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Selimiye Camisi ve Külliyesi’ni 2011’de Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdiğini hatırlatarak 2 yıldan bu yana tarihi yapının tek cami olarak dünya kültür mirasında yer aldığını söyledi. Dünya üzerinde cami olarak listeye giren başka caminin olmadığını vurgulayan Sedefçi, “Bu da Selimiye Camisi’nin muhteşem olmasının somut belgesidir. Biz de iki valilik ve belediye olarak Mimar Sinan’a yakışır işler yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Selimiye’nin meydan projesi üzerinde çalıştıklarını anlatan Sedefçi, “Külliyenin etrafını açmak ve Selimiye Camisi’ne yakışır bir meydan yapmak hedeflerimiz arasındadır. Bunun için uğraşıyoruz. İnşallah Temmuz ayında projemiz Anıtlar Yüksek Kurulu’nda görüşülerek bir karar çıkartmayı umuyoruz. Sayın valimle meydan projesinin görüşmeleri için Ankara’ya gideceğiz. Karar çıkarsa 2013’ün sonuna doğru projeye başlama imkanımız olacak.” açıklamasını yaptı. Selimiye Camii ve Külliyesi’nin dünya kültür mirası listesinde yer almasıyla eserin Türkiye’nin malı olmaktan çıktığını vurgulayan Belediye Başkanı Sedefçi, Edirne’nin tamamının diftıya kültür mirası listesine girmesini istediğini ifade etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın