Selimiye Camii Yarışması’nda Sona Yaklaşılıyor

Edirne Belediyesi Selimiye Camii ve Çevresi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması'nda birincilik ödülü alan proje uygulamaya geçiyor.

2010 yılında açılan Edirne Belediyesi Selimiye Camii ve Çevresi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması’ndan 1 yıl sonra, Selimiye Camii UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmiş, ardından birinci olan projenin UNESCO’ya sunularak gerekli onayların alındığı belirtilmişti.

Koruma Kurulu’nun, yarışma alanında yer altında bulunan yaklaşık 500 yıllık Yemiş Kapanı’nın kurtarma kazısı ile ortaya çıkarılması yönünde karar aldığı, bunun üzerine Mart 2015 itibariyle hızlanan kazı çalışmalarında sona gelindiği belirtiliyor.

Yarışma birincisi ve proje sahibi mimar Beril Serbes’in süreçle ilgili açıklamaları şu şekilde; 

Selimiye Cami ile, tarihi kent merkezi algısı kurarak farklı bir diyolog kurduğumuzu düşünüyoruz. Kazılarda Kapan’ın bodrum katında bulunan mekanlaşmaya izin verecek türden sürekli duvarları ortaya çıktı. Bu kalıntıların kentsel yaşantıya olacak etkisi belediyeyi ve bizi oldukça heyecanlandırıyor.

Birinci olan proje, kentsel kompozisyonunu tarihi akslardan aldığı için projenin konsepti de arkeolojik buluntular doğrultusunda güçlenmiş oluyor. Proje artık sadece kentsel değil aynı zamanda tarihsel bileşenleri de içine alarak çok katmanlı bir tasarım projesine dönüştü.

Projenin uygulama süreci kazı kararı nedeniyle uzamış olsa da görüyoruz ki elde edilen buluntular günlük kent yaşantısına dahil edilerek projeyi çok daha farklı ve değerli bir noktaya taşıyor.

Projenin bir diğer özelliği de UNESCO, ICOMOS, Belediye, Valilik, Kültür Bakanlığı, Koruma Kurulu, Müze Müdürlüğü, STK’lar gibi farklı kurum ve disiplinlerle hep beraber çalışıyor olmamız. Herkes Edirne’nin hak ettiği değerde bir kent merkezine kavuşması için ciddi çaba gösteriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın