Selimiye Camii Silueti Davalık Etti

Selimiye Camii'nin siluetini engelleyecek ayrıcalıklı imar yapımına izin verildiğini iddia eden TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Edirne Temsilciliği, yargı yoluna gitti.

İddiaya göre Selimiye Camii’nin siluetini engelleyecek ayrıcalıklı imar yapımına Edirne Belediyesinden izin çıkınca, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Edirne Temsilciliği ‘Selimiye Camiinin siluetini bozamazsınız” gerekçesiyle belediyenin ilgili makamına itirazda bulundu. Belediyenin, yapılan itirazı uygun görmemesi üzerine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilciliği bu kez Edirne İdare Mahkemesine dava açtı.

İddiaya göre 28 Şubat tarihinde gerçekleşen keşif sırasında mahkeme huzurunda arsa sahiplerinden bir kişi odanın Edirne Temsilcisi Turgut Çakır’ın üzerine yürüyerek, sözlü hakarette bulundu. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi üyeleri ve Edirne Temsilciliği üyeleri saldırıyı kınamak adına Edirne Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundular. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk yaptığı basın açıklamasında, meslek odalan, demokratik kitle örgütü temsilcileriyle birlikte tek başına olmadığını hissettirmek için Edirne’de olduklarını ifade etti.

Mimarlar Odası ve meslek odalarının kamu ve toplum yararı bir mücadelenin savunucusu olarak mücadele ettiğini dile getiren Yılmaztürk, “Her daim toplumun yararının savunucusu olmuşlar bu doğrultuda uzmanlıklar çerçevesinde ilgili kurumlara raporlar sunmuşlar. Eğer raporların gereği yapılmamışsa yine kamunun haklannı korumak için yargı yoluna başvurmuşlardır. Edirne’de de bu konuda açılmış pek çok dava bulunmaktadır. Özellikle Edirne’de Selimiye siluetini de korumak, kamu yararını, kamu hukukunu şehirciliğin temel ilkelerini korumak adına yaptığımız itiraza rağmen açmış olduğumuz bir dava söz konusudur. Davanın keşfi sırasında arkadaşımıza bir saldın söz konusu olmuştur. Bu imar hakkının verdiği cesaretle yargının gözetimi önünde yargının keşfi sırasında saldırmaya cesaret etmesi kabul edilemez. Bu çerçevede yargının da değerlendirilmesi bu şeye izin vermiş olması kabul edilemez. Biz belediyenin bu keşif sırasındaki saldırıyı kabul etmediğimizi kınadığımızı ve buradaki tüm temsilcilerle birlikte bu davanın arkasında olduğumuzu belirtmek için buradayız. Saldırgan hakkında da suç duyurusunda bulunduk” ifadelerini kaydetti.

Etiketler

Bir yanıt yazın