Sekiz Ülke Vialand İstiyor

Eyüp'teki Vialand dünyaya örnek oldu. Aralarında Mumbai, Mekke, Wiesbaden, Addis Ababa ve Bağdat'ın da bulunduğu 8 belediye başkanı, işadamı Coşkun Bayraktar'ın kapısını çaldı. Bayraktar, "Aynısından yapmamızı istiyorlar" diyor.

Temalı park, alışveriş merkezi, şehir parkı ve gösteri merkezini bir arada sunan Vialand, dünyaya örnek oldu. Açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Vialand için 8 ülke sıraya girdi. Gürsoy Grup CEO’su Abdurrahman Gürsoy ve Via Properties Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar ortaklığında yapılan Vialand’a gittik. İşadamı Coşkun Bayraktar ile konuştuk. 

Temapark fikri nasıl doğdu? 
Bizim böyle bir hayalimiz vardı. Bu çizgide yola çıktık. Yöneticilerle görüştük. Onların da böyle bir hayali olduğunu gördük. Almanya sınırından başlayın, Çin’e kadar böyle bir park dünyada yok. 

Bu proje için yurtdışından teklif aldığınızı duydum, doğru mu? 
Açılışımıza 8 yabancı belediye başkanı geldi. Aralarında Mumbai, Mekke, Bağdat, Addis Ababa, Amman, İslamabad, Wiesbaden ve Trablus’un olduğu şehirlerin başkanları daha sonra aradı. “Yer, yurt, arazi ne istiyorsanız verelim. Aynısını bizim şehrimizde de yapar mısınız?” dediler. 

Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada bu tarz parklar var mı? 
Abu Dhabi’de içinde birkaç tane roller coaster olan park var. Ama orada konsept daha farklı. İki gün önce ABD’den misafirlerimiz geldi. “Böyle bir birleşim bizim ülkemizde yok” dediler. 

250 Bin kişi geldi 

Neden Eyüp’ü tercih ettiniz? 
Büyük bir arazi gerekiyordu. ‘Şurası olsun’ diye düşüncemiz yoktu. Şehrin merkezinde olması bizim için bir lütuf oldu. Burası 100 futbol sahası büyüklüğünde. 600 dönümlük bir arazi. 1 milyar 500 milyon lira yatırım yapıyoruz. 

İlk günler nasıl geçti? 
Olumsuz bir hava yok. Bu pazar en az 250 bin civarında insan burayı ziyaret etti. Herkes mutluydu. 

Siz aslında inşaat işiyle uğraşıyorsunuz. İsteseniz buraya konut yapardınız. Neden bu proje? 
Burayı belediyeden yap-işlet-devret yöntemiyle aldık. 50 bin metrekare göl yaptık. İtalya’dan 120 TIR ağaç getirdik. 60 bin ağaç diktik. 

Bir de otel inşaatınız olacak. İsmi belli mi? 
Burayı çocuk oteli yapacağız. 

Dünyada ilk üçegireceğiz

CNN International’ın listesinde dünyadaki en iyi roller coaster sıralamasına girdiniz, değil mi? 
Evet… Abu Dhabi ve Amerika’dan sonra dünyanın en büyük üçüncü roller coaster’ı İstanbul’da olacak. Daha açılmadan Danimarka, İngiltere ve İtalya’nın önüne geçtik. Bunlar arasında en yükseği Almanya’da bulunuyor. Bizimki dünyadaki son teknoloji kullanılarak yapılıyor. “Dünyada nerede roller coaster var, kaç metreye çıkar, kaç kilometre hızla gider” diye sıkı takipçiler var. Benim de dünyada binmediğim roller coaster kalmadı. 

Ülkeye zarar vermemeli

Birçok şirket ve organizasyon firması bu yaz konserleri iptal ediyor. Siz neden iptal etmediniz? 
Neden edelim? İnsanları neden eğlendiriyorsunuz diyorsanız; biz suçluyuz. Artık her şeyin normalleşeceğine inanıyorum. Olaylı Türkiye’den sıkıldım. Belirli aralıklarla ne zaman tam gaza bassak, kendimizi böyle şeylerin içinde buluyoruz. Kim ne yapıyorsa, ne düşünüyorsa, nasıl bir aksiyon alıyorsa alsın, bu ülkenin çarklarının durmaması lazım. Ülkeye zarar vermemiz lazım. Bu proje vergi veriyor. Benim buradaki binlerce kişiye bunu yapma özgürlüğüm yok. Burada yapılan bütün iş tüm Türkiye’yi etkiliyor. Bu proje kaç gündür buraya para verip gelme ihtimali olmayan 3 bin çocuğu ağırladı. Buradan en az 20 bin kişi ekmek yiyor, nasıl çarkı durdurabilirim ki. Ülkeme ihanet olur.

Temapark’ta daimi 4 binn kişi istihdam ediyoruz

Kaç kişi istihdam ediyorsunuz?
4 bin istihdamımız var. Kendimiz yaparız demedik. Dünyadaki en iyi park yöneticilerini aldık. Bu işle ülkenin istikrarı taçlandırılmış oldu.

Yeşil alana önem verildi

Temalı parka beklenen ziyaretçi sayısı: Yıllık yaklaşık 5 milyon. 
Turizm sektörüne katkı: İstanbul’a gelen turist sayısına yüzde 15’lik katkı. 
Otopark: 4 bin 500 kapalı, 3 bin 500 açık olmak üzere toplam 8 bin araç kapasiteli. 
Yeşil alan: Yaklaşık 55 bin metrekare çim alanı, 60 bin ağaç ile şehir parkının ortasında bir gölet. 
Mağaza ve cephe sayısı: 109 farklı cephe, 250 mağaza. 
Sinema salonu: Son teknolojiyle donatılmış dijital ekranlı 11 sinema salonu, toplam bin 650 koltuk.

Ramazana özel etkinlikler yapılacak

VIaland’in bir diğer bölgesi olan AveaPark’ta eylül ayının sonuna kadar Hülya Avşar, Kenan Doğulu, Ajda Pekkan gibi birbirinden ünlü isimler sahne alacak. 25 farklı konser düzenlenecek. 10 binden fazla misafiri aynı anda ağırlayabilecek kapasiteye sahip AveaPark’ta Ramazan’a özel etkinlikler de gerçekleştirilecek. 

Çocuklara da büyüklere de oyun

Dünyanın en popüler temalı parklarının sahip olduğu standartlarda ve ölçekte inşa edilen Vialand; Şatosu, Oyun Dünyası, Efsaneler Dünyası ve Macera Dünyası bölümlerinden oluşuyor. Temalı parkta hem yetişkinler hem de çocuklar için eğlence üniteleri bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın