Şehrin Popüler Noktalarını Taksi Şöförlerinden Öğrenin

İsveçli taksi şirketi Taxi Stockholm turistler için Taxi Trails projesiyle, milyonlarca taksiden veri toplayıp şehrin en gözde yerlerini harita üzerinde aydınlatarak turistler için yeni bir şehir rehberi yaratıyor.

İsveçli reklam ajansı King tarafından tasarlanan site turistlere alıştığımız yorum ve eleştiriler üzerinden hazırlanmış rehberler yerine, şehir sakinlerinin gerçekten nerelere gittiklerini gösteren bir rehber oluşturmak istemiş. Site daha çok ziyaret edilen alanları daha sıcak ışıklandırarak bir harita oluşturuyor. Böylelikle bir nokta ne kadar popülerse o kadar turuncu oluyor.

Arama seçeneğinde geçen hafta, geçen ay gibi seçenekler var. Ayrıca şehrin belirli alanlarından binilmiş taksileri de filtreleyebiliyorsunuz böylece daha sosyete (Östermalm bölgesinden )ya da daha modayı takip eden (Södermalm bölgesinden) insanların hangi popüler noktaları tercih ettiklerini görebiliyorsunuz.

Sıcak ya da soğuk bir nokta seçip bu noktayı keşfet butonuyla yakın çevresindeki mekanlar hakkında, alışveriş yapabileceğiniz ya da yemek yiyebileceğiniz noktalar gibi daha detaylı bilgi alabilyorsunuz. İsterseniz seçtiğiniz noktaya gitmek için taksi de ayırtabiliyorsunuz.

Bu keyifli proje şehir rehberi konseptine başka bir bakış açısı getiriyor. Taxi Trails‘ın Stockholm’deki yerel kullanıcılar tarafından ziyaret edilen yerleri ne kadar doğru haritaladığını bilmiyorum ama site inanırlık sunuyormuş gibi görünüyor.

İncelemek isterseniz bir de New York taksilerinin bir gününü haritalayan NYC Taxis: A Day in the Life projesi var. Bir taksinin 24 saat boyunca yolcuyu nereden alıp nerede bıraktığı, hangi yolu kullandığı, aldığı tarife ücretleri ve bahşişlere kadar inceleyebiliyorsunuz. İstediğiniz zaman taksiyi değiştirip başka bir taksiyi incelemeye başlayabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın