Şehri Kim Yapar?

Şehri kim yapar? 5. Rotterdam Mimarlık Bienali ile birlikte gerçekleşen Almere Mimarlık Festivali'nin merkezindeki soru bu.

“Making Almere” Amsterdam’a yakın bir yeni kent yerleşmesi olan Almere’de hayata geçen yenilikçi bir yaklaşımın anlatıldığı sergi. Sergi 29 Temmuz’a kadar City Mall Almere’de gezilebilir.

Almere, öncelikle 70’li yıllarda sıfırdan bir kent üretmenin simgesi oldu. Şimdi ise şehir başka bir gelişme şeklini deneyimliyor. Almere, yukardan aşağı organize olmuş planlanmış bir kent yerine yaşayanlar tarafından tasarlanan ve bu şekilde daha canlı, daha sürdürülebilir ve daha yaşanabilir bir kent olmayı hedefliyor.

Making Almere

Bugünlerde Almere’nin merkezindeki bir dükkanda dopdolu bir sergi mekanı var. En önemli özelliği ise kentin yaşayanlarını kentin planlama sürecine dahil etmeyi amaçlıyor olması…

Türkiye’de yeni bakanlıklar kurulur ve güçlü konut idaresi ülkeyi merkezi olarak planlarken, bugün Holladalılar şehirlerini yaşayanlar ile birlikte inşa etmenin yollarını arıyorlar. Türkiye’de ulusal seçim kampanyalarında İstanbul zaferi için modernist şehircilik rüyaları kurulurken, Hollanda’da güzel kent tasarım geleneğinin kurumları zayıflamaya başlıyor. Bunun yerine Almere’de şehir yapma sürecinin farklı boyutlatı deneyimleniyor.

Play Oosterwold! katılımcı kent tasarımı konusunun ilgi çekici bir yöntemi olarak tasarlanmış

Play Oosterwold! bir şehir oyunu. Bu oyunda çoklu oyuncular Oosterwold için gelecek senaryolarını canlandırabilir.

“Play  the City” tarafından tasarlanan Play Oosterwold! oyununun kuralları Almerenin yeni gelişme alanı için Almere 2.0 ve MVRDV tarafından hazırlanan Oosterwold vizyonundan adapte edildi.

Şehirler yaşayanlar tarafından yapılır. Bu her zaman doğru bir önerme. Yakında dünya nüfusunun %80’i kentlerde yaşıyor olacak. Bir çok şehir giderek daha fazla insanın yaşadığı metropollere dönüşüyor. Şehirleri hala insanlar yapıyor ancak bu özne giderek anonimleşiyor.

www.playthecity.nl adresinden oyun ile ilgili güncel bilgilere ulaşılabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın