Şehirde Kadının Adı Var mı?

Şehrin sokak isimleri üzerinden geliştirilen haritalama projesi farkında olmadan alıştığımız bir duruma, bu sefer yukarıdan, bakmamızı sağlıyor. Şehirlerde kadının adı yok değilse bile az.

Şehirlerin sokak adlarını tarayarak erkek ve kadın isimleri verilmiş sokakları farklı renklerle işaretleyen ekip, bize şehrin adı üzerinden cinsiyetini de söylüyor. Şimdiye kadar Londra, Mumbai, New Delhi, Paris, San Francisco, Bengaluru, Chennai şehirlerini haritalayan ekip, projenin amacını şöyle açıklıyor:

“Kişi ismi verilmiş sokaklar şehirlerdeki sosyal hiyerarşinin göstergeleri. Bu sokaklar çoğunlukla adlarını aldıkları kişiler kadar itibar sahibi oluyorlar. Biz de işte bu isim sahibi sokakların cinsiyetlerine göre dağılımlarını ve yerlerini incelemek istedik.”


Londra
Ekibin, açık lisans bir dünya haritası olan OpenStreetMap verisi üzerinden geliştirdikleri haritadan çıkan sonuçlar ise sürpriz olmasa da etkileyici. Erkek adları sokaklarda çok daha yaygın kullanıldıkları gibi merkezi bölgelerde de başı çekiyorlar. Şimdiye kadar haritalanan şehirlerde kadın ismi verilmiş sokakların oranı ortalama %27,5.


Paris
Projeyi geliştirmeye devam eden ekip, twitter üzerinden yeni şehirlerle ilgili yeni çalışma önerileri de alıyor. Proje konusunda daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın