Şehircilik Bakanlığı’ndan “Şehirciliğe Aykırı” Plan

İstanbul’un Kartal ilçesinin Soğanlık mevkiinde yer alan Şehir Parkı’nın yerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talebi üzerine plan değişikliği yapıldı.

Askıda olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğiyle birlikte parkın yerine ticaret alanları ve konutlar inşa edilecek. Plan değişikliğinde, inşaat alanın yüzde 60’ının ticaret alanı, yüzde 40’nın da konut olarak kullanılacağı ifade edildi. Emsal değerinin 2 olduğu 174 bin 601 metrekare alanla ilgili plan değişikliği raporunda şöyle denildi: “Şehir Parkı gelişen kentsel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak; kısmen Ticaret+Konut Alanı, kısmen Spor Tesis Alanı, kısmen Park, kısmen de Raylı Toplu Taşıma İstasyon Alanı olarak planlanmıştır.”

İBB Meclisi’nin CHP’li Eski Üyesi İbrahim Doğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planlama ve şehircilik ilkelerini hiçe saydığının altını çizerek, “Yaşam alanlarının rant uğruna imara açılması devam ediyor” dedi. Doğan, “İlgili parselleri şehir parkı alanından çıkararak, konut ve ticaret alanı yapmak üzere plan tadilatı yapıldı. Bölgede artan yoğun nüfus artışına göre, donatı alanları hızla yok oluyor. Yeşil alanlar, park alanları, okul alanları ve deprem toplanma alanları plan tadilatlarıyla konut ve plazalara dönüştürüldü. Kartal, yapılan bu plan düzensizliğiyle adeta gökdelenler ve beton yığını oldu. Mevcut planda, şehir parkı fonksiyonunda olup, söz konusu bakanlığın yaptığı planla halkın yaşam alanı yok edilmiş oldu.” diye konuştu. Doğan ayrıca, Nazım İmar Planı’nın yasalara aykırı olduğunu da hatırlatarak, plana itiraz edeceklerini dile getirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın