Şehir Şehir Nereye Kadar?

Atelier Olschinsky'nın bilim kurgu tarzı ile kavramsallaştırdığı, kentleşmeyi fantastik biçimde resmettiği çizimlerine "Şehirler" ismini vermiş.

“Bunlar varolan şehirler değil,” sürekli yoğunluğu artan, karmaşık blok düzeninde bölünerek büyüyen ve yükselen şehirler. Sürekli genişliyorlar. Bakan, tekdüze bir yerleşim, farklılaşmayan birebir aynı artifikatlardan oluşa paradoksal kümeler görüyor. Bu şehirler, günümüz kentlerinin, hiç olmayan sosyo ekonomik ve politik bir sisteme benzer, radikal bir yansıması olarak gözüküyor.

İlustrasyonlar, bir “eskiz mimarı” olan Lebbeus Woods’ un neşeli fakat hiç bir zaman gerçekleşemeyecek bilgisayardan alınan bir görüntüyü andıran çizimlerine çok şey borçlu. Woods ve onun gibiler, mimarlığın imkansız denen bu diğer izdüşümsel alanının politik ve teknolojik alanda güçlü ve yaratıcı bir söylevi olduğunu keşfetmişler.

Benzer olarak, “Şehirler” projesi geleceğin büyüyen kentlerinin, değişime zorlanırsa, iyi ya da kötü nasıl olabileceğine dair bir şeyler söylüyor. Gördüğümüz şey belki çılgınca gelebilir, belki de distopyan, belki çok fazla fakat biraz yakından bakarsak belki birşeyler size de çekici gelebilir. Uçsuz bucaksız bu şehirlerde size de olabilecek gelen, alternatif birşeyler elbet olacaktır. Olmalı!

Etiketler

Bir yanıt yazın