Şehir Merkezinde Bir Market Pavyonu: “Kärdla City Pavilion”

Estonya'nın batı kıyısındaki Dagö Adası'nda bulunan “Kärdla City Pavilion”, ülkenin bağımsızlığı ilan edişinin 100. yıl dönümünü kutlamak için başlatılan birkaç projeden biri.

Bornstein Lyckefors Arkitekter, Mareld Landscape ile birlikte şehrin merkez meydanını yenilemek, yeni bir pazar salonu ve kültür merkezi ile şehir merkezinde yeni bir yaşam yaratmak için açılan  uluslararası bir yarışmayı kazandı. Şimdi inşa edilen, yarışma projesinin bir kısmı olan yeni “Kärdla City Pavilion”.

Dagö Adası’ndaki tek şehir olan Kärdla, kentsel yayılma ile karakterize bir bölge. Projeyi başlatanlar, şehirdeki mesafeleri azaltmak ve yeni akışlar yaratmak için bir dizi program ekleyerek kamusal yaşamı merkez meydan çevresinde yoğunlaştırmak istemişler. Bornstein Lyckefors ve Mareld’in önerisi, daha büyük kentsel boşluğu parçalamak için kentsel bir unsur olarak peyzaj mimarlığını içeren bir pazar pavyonunu tanıtıyor.

Pavyonun düzeni, kapalı bahçe olan Hortus Conclusus fikri üzerine inşa edilmiş. Yoğunlaştırılmış bir alan, boşluk ve alan ve peyzaj kabı, daha geniş kentsel peyzajın inşasında ilişkilendirilecek bir çerçeve üretiyor. İçeriyi çevreleyen duvarlar, sadece parka bir fon görevi görüyor.

Mekânın kentsel iç mekânı program olarak tanımlanmayarak kamusal bir boşluk olarak bırakılırken, dış mekânı çevreleyen meydanı harekete geçiren programlarla dolduruluyor. Pavyon, eski bir sokak pazarını, bir kentsel sahneyi ve bir bilgi merkezini barındırıyor.

Yapı, platform duvarları ve yarı şeffaf bir şekilde birbirine monte edilmiş tavan traversleri ile tamamen ahşaptan yapılmış. Çubuklar arasında mesafe oluşturan ahşap parçalar, bir zamanlar Kärdla’nın en büyük endüstrisi olan eski tekstil endüstrisinde kullanılan desenleri andıran ve saygı duruşunda bulunan bir desene yerleştirilmiş. Çatının cam levhalarla kaplanması, yarı saydam ve narin bir ahşap kumaşla kaplanmış olma hissini artırıyor.

Zaman geçtikçe ahşap rengini kaybedecek ve sokağa karışacak, kapalı bahçe yoğunlaşacak ve yeşillenecek, şehir daha da yoğunlaşacak. Sonunda, ortada kalan değerli bir yeşil alan olan Kärdla Bouquet Park yer alacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın