Şehir içinde kalan sanayi siteleri kentsel gelişimi engelliyor

Belediyelerin yıllar önce tahsis ettiği hazine arazileri üzerine kurulan ve daha sonra da nüfus artışına paralel olarak yerleşimler genişledikçe şehir merkezlerinin içinde kalan sanayi siteleri, kentlerin gelişimini ve dönüşümünü engeller hale geldi.

Yatırımları gölgede bırakan sanayi siteleri sorunu giderek büyümeye devam ediyor. Bazı illerde gerçekleştirilen dönüşüm projeleri ile sanayi siteleri yerleşim merkezleri dışına taşınırken, halen çok sayıda il ve ilçe yerel yönetimleri bu soruna çare arıyor.

Çoğu otomotiv tamirine yönelik olarak hizmet veren küçük çaplı sanayi siteleri, tekstil, ahşap ürün ve cam gibi birçok sektöre hitap ediyor. Kent ekonomisine, istihdama ve sektörlere de önemli katkılar sağlıyor. Ancak kentler hızla değişip ve gelişirken önemli bir alanı işgal eden sanayi siteleri, atıl ve hoş olmayan bir görüntü sergiliyor. Benzer sorun, Samsun’da da yaşanıyor. Şehrin can damarı sayılan Gülsan ve Eski Sanayi siteleri, hem şehrin hem de Canik ilçesinin kentsel dönüşümünü büyük ölçüde engelliyor. Bunları şehrin dışına taşıma sorumluluğu Büyükşehir Belediyesi’nin olmasına rağmen bu güne kadar bir gelişme yaşanmadı.

Sanayi sitelerinin kaldırılması halinde yerine konulacak kentsel donatılar üzerine proje hazırlayan Canik Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi yönetiminin adım atmasını bekliyor.

Gazetemize konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, sanayi sitelerinin şehir içinde miadını çoktan doldurduğunu ve biran önce şehrin dışına taşınması gerektiğini söyledi. Sanayinin şuan yatırımları ve kentsel dönüşümü baltaladığını söyleyen Başkan Genç, “Şuan hurdacıların bulunduğu 117 dönümlük arazide dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Buradaki dönüşümü de sanayi sitelerine model olabilecek şekilde yapıyoruz. Cezaevinin kaldırılarak Çatkaya köyüne götürülmesi büyük önem taşıyor. Bölgemizdeki eğitim, ekonomi, kültür, turizm ve konaklama yatırımlarıyla kentsel dönüşüm hızla sürüyor. İlçemiz ticaret ve eğitim anlamında ciddi bir kalkınma içerisinde. Eski ve Gülsan sanayi sitesinin kalkmaması ise yapılan bu yatırımları ve dönüşümü baltalıyor. Bu alanı şehrin lüks konut ve ticaret alanı yapmayı istiyoruz.” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BÜYÜKŞEHİR’İN UHDESİNDE
Hızlı bir şekilde sanayi sitelerini, stadyum ve Doğupark’ı da içine alacak şekilde yeni bir planlama ve merkez çalışması yapılması gerektiğine dikkat çeken Genç, “Yasal olarak Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde olduğu için çok bir şey söylemek istemiyorum. Büyükşehir ve 4 ilçe belediye yönetimi biran önce bir araya gelip eyleme geçilmelidir. Aslında bu güne kalınmamalıydı. Çok geç kaldık. Bu bölgeyi bütüncül olarak düşünüp en güzel şekilde planlayıp yapmalıyız. Zaten başlattığımız kentsel dönüşüm de bunu tetikliyor.” açıklamasında bulundu.
 

Kent merkezindeki sıkışmışlığın, konut ve ticaret dengesizliğinin düzene girmesinin sanayinin kaldırılıp şehir merkezinin bu alana kaydırılmasıyla mümkün olacağının altını çizen Genç, şöyle devam etti: “Bu yapılırsa ekonomik, ticari dengeler dağılacak, kent nefes alacak. İlkadım sınırlarındaki yoğunluk ve tıkanıklık ancak böyle giderilebilir. Bu yoğunluk azaltılırsa buralardaki kentsel dönüşüme de böyle çare bulunur. Çiftlik Caddesi’nin aşağısı ve yukarısına baktığımızda adeta gecekondu gibi. Burada şehirleşme yok artık. Bunu kabul etmemiz lazım. Çiftlik Caddesi bölgesi artık eski şehir. Eski şehirle uğraşmaya gerek yok artık. Şuan merkezde kentsel dönüşüm yapamazsınız. O nedenle yeni şehir olma yolunda ilerleyen Canik’i planlamalıyız.”

Etiketler

Bir yanıt yazın