Şehir Hastaneleri de Yalan Oldu!

Başbakan’ın ‘hayali’ şehir efsanelerinde fiyasko üstüne fiyasko.

Ülke genelinde yapımı planlanan ve 20 milyar lira değerindeki 15 şehir hastanesi ölü doğdu. Başbakan Erdoğan’ın ‘fakirin hayali’ diyerek duyurduğu Şehir Hastaneleri Projeleri için çivi dahi çakılamadığı ortaya çıktı. İhaleleri kazanan şirketlerin yaşadığı finansman ve kredi krizi projelerin ölü doğmasının nedenleri arasında gösteriliyor. Finansman krizi yaşayan bu projelerin önünü açabilmek için Meclis’te tartışılan Torba Kanun ile Sağlık Bakanlığı’na sözleşmelerde değişiklik yapabilme ve maliyeti artırabilme yetkisi veriliyor.

İPTAL DAVASI SÜRÜYOR

Şehir hastaneleri şirketlerin finansman sıkıntısından tamamlanamıyor. Ekonomik kriz dışında projeyle ilgili davalar da sürüyor. Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından Danıştay’a açılan ve bütün projeleri kapsayan sözleşmelerin iptal davası var. Ayrıca CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne açtığı bir dava da bulunuyor.

İHALELERDE USULSÜZLÜKLER

Kamu Özel Ortaklığı ile yapımı planlanan şehir hastanelerinin ihalelerine katılabilmek için şirketlere koşulan ön şart, bitmiş bir işi referans göstermek. Ne var ki, Adana Entegre Sağlık Kampüsü ihalesine giren şirketlerden Ascension Group Architects LP’nin çivi bile çakılmayan İstanbul İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü’nü referans gösterdiği ortaya çıktı.

BÜROKRATLARI BİLE İSYAN ETTİRDİ

İhale imza sürecinde bürokratların itiraz ederek, “Bitmemiş işin referans gösterilemeyeceği, ihalenin verilememesi gerektiğini” söylemesine rağmen şirkete ön yeterliik verildiği görüldü.

USULSÜZLÜĞE TTB İTİRAZ ETTİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, yasal olmayan yollarla şehir hastanelerinin tamamlanmaya çalışıldığını, hukukun ayaklar altına alındığını söylerken, “Bitmeyen bir ihale sözleşmesi referans gösterilerek yeni ihalelere katılınabiliyor. Dava açtık. Söz konusu belgelere ancak açtığımız davalarda Sağlık Bakanlığı’nın ilettiği yanıtlardan ulaşabiliyoruz. İhalelerde hiç bir şeffalık yok. İhale ön yeterlilik sürecinde sadece bir bürokratın şerh-i var. Herkes bu usulsüzlüğe göz yumuyor. Bizler TTB olarak şehir hastaneleri projelerinde yaşananların peşini bırakmayacağız” dedi. İlhan, şehir hastanelerinin yurttaşlara yanlış anlatıldığını söylerken, şunları kaydetti: “TTB yeni hastane istemiyor diyerek karalandık. AKP hükümeti yeni yatak kapasitesi yaratmıyor. Şehir içindeki mevcut hastaneleri kapatarak, rant alanına açarken, şehir hastanelerini şehrin dışına taşıyor. Elbette yeni hastaneler açılmalı fakat mevcut hastaneler korunarak.”

Sağlık Bakanlığı Kamu Özel Daire Başkanlığı’na göre şehir hastaneler’nin mevcut durumu şöyle: Kocaeli, Isparta, İzmir Bayraklı, Bursa şehir hastaneleri teklif ve nihai teklif sürecinde bulunuyor. Yozgat, Mersin, İstanbul İkitelli, Adana, Manisa, Konya, Gaziantep, sözleşme aşamasında olan projeler. Elazığ, Kayseri, Ankara Bilkent, Ankara Etlik ise yapım aşamasında olan projeler. Fakat yapım aşamasında olan projelerde herhangi bir faaliyet yok.

Etiketler

Bir yanıt yazın