Şehir Büyür İnsan Küçülür

“Şehrin Görünmeyen Yüzü” adlı fotoğraf sergisi Beyoğlu İFSAK’ta açıldı. Sergi, şehirler büyürken insanların küçüldüğünü gözler önüne seriyor.

Şehrin kapsama alanı sadece insanla sınırlı değil. Şehir kavramının içine daha fazla şey katmak mümkün. Tarife arif gerektirmez, hani Weber’e kadar gitmeden akla ilk gelenleri sıralarsak da belki tanımlamalara katkımız olur. Sınırları daha esnek ama keskin, daha mutlu ama karamsar, daha uykusuz ama dinç, daha çok ama azınlık…

Uçurumların bir blok ötede başlayıp bir blok ötede bittiği, gayri safi milli hâsılanın kişi başına en eşit olmayan şekilde bölündüğü yerleşim mekânlarıdır, iktisadi anlamda şehir.

Şehir merkezleri hele de İstanbul gibi iki kıtayı birleştiren bir noktada kurulduysa gün geçtikçe keşmekeşin, hızın, nüfusun arttığı bir yer hâline gelir.

Bir yanda yoksul bir yanda ultra modern

İFSAK, 179’uncu dönem temel eğitim alanların, eğitimin devamı olarak çalıştıkları proje bir yıllık bir süreç sonunda bir sergi ve gösteriyle fotoğraf sevenlerle buluştu. Proje danışmanlığını Selahattin Nemlioğlu’nun, danışman yardımcılığını Gürkan Akıncı’nın yaptığı proje kent yaşamını farklı bir bakış açısıyla yorumluyor. Şehrin Görünmeyen Yüzü adlı sergide, fotoğraflar diziliş sırası ile bir konuyu anlatırken, bağlamlarıyla da birbirlerine anlam yükleyerek düşündürüyor.

Şehrin Görünmeyen Yüzü sergisi şehrin, insanın iktisadi ve sosyolojik çoğunluğu ve baskınlığı karşısında çiçeğin, böceğin, hayvanın yaşam savaşı verdiği bir yer hâline dönüştüğünü yansıtıyor. Ve gelir uçurumu içindeki yapılaşma kadraja yansımadan edemiyor. Bir yerde köy gibi, bir başka yerde kasaba gibi, bir başka yerde yoksul bir şehir, bir başka yerde ultra modern yaşam. Ama esas olarak çalışmanın ana arteri, tüketim ve dönüşüm eksenindeki şehirlerin büyüdükçe görece küçülen insanı kadraja sığdırabilmesi. Plaza ve AVM inşaatları arasından kadraja misafirmiş gibi giren insan ve doğa…

19 temmuza kadar Beyoğlu İFSAK sergi salonunda görülebilecek sergi, çeşitliliği ve katılımı açısından karma ve çoklu bir yapıya sahip. Sergide çalışmaları bulunan isimlerse şöyle: Arzu Akbulut, Ayça Artam, Ayfer Uysal Aktürk, Belgin Kostak, Burkay Etiler, Derya Bolat, Erkan Ersoy, Esengül Hazır, Esra Çelik, Gürkan Akıncı, Harun Yılmaz, İdris Sevgen, Mednan Saçaklı, Nilüfer Aydın, Olcay Yılmaz, R. Engin Bulut Saim Kuru, Seçkin Şahin, Serhad Öztürk, Soley Turgut, Suavi Rüştü Sönmez, Şefika Güleç, Ümit Kanmaz, Yaşar Çınar.

Etiketler

Bir yanıt yazın