Şeffaf Hacimlerden Oluşan Spor Kompleksi

Alberto Campo Baeza, Francisco de Vitoria University için spor mekanları ve sınıflar içeren bir kompleks tasarladı.

Baeza’nın projesinde kontrastların sürekli ilişkileri dikkati çekiyor. Yapının açık renk beton ve metal strüktüre sahip, cam ile kaplı spor bölümü hafif bir etki uyandıracak şekilde tasarlanmış. Giriş holü, sınıflar ve yüzme havuzu ise betonla inşa edilmiş opak hacimler niteliğinde.


Fotoğraflar: Javier Callejas

Alberto Campo Baeza projeyi anlatıyor:

Pozuelo, Madrid’de bulunan ve Francisco de Vitoria University kampüsünde tasarlanan proje, spor merkezi ve sınıfları içeriyor. Spor salonları, çok amaçlı mekanlar, yüzme havuzu ve fizyoterapi odası bunlardan bazıları. Spor kompleksi ayrıca üniversite etkinliklerine katkı sağlayacak şekilde, geniş bir çok amaçlı alan ve toplanma merkezi olarak da kullanılabiliyor.

Yapı, maksimum yükseklik ve hizalamalar bakımından kampüsün genel düzenine göre tasarlandı ve hacimsel olarak adapte edildi. Spor ve eğitim yapılarının ise hacimsel olarak ve cephe malzemeleriyle birbirinden net bir şekilde ayrılması planlandı.

Projenin temel unsuru, kampüsün ana meydanı ile mekansal ilişkisi bulunan, 60x50x12 m boyutlarındaki geniş, transparan bir ışık kutusu. Diğer yandan iki temiz, iyi tanımlanmış kutu ise çatısı yapılar arasındaki bağlantıları sağlayan bir yürüyüş yolu haline gelen, başka bir yapı ile birleştirildi.

Spor bölümü, daha kapalı olan sınıflar ve alçak bağlantı yapısının tersine, GRC cam elyaf takviyeli betonla hafiflik ön planda tutularak tasarlandı. Spor kompleksinin bulunduğu hacimde çeşitli cepheler farklı açılardan değerlendirildi. Kuzey cepheleri cam ile kaplanırken, daha çok güneşe maruz kalan güneydeki cepheler GRC cam elyaf takviyeli betonla üretilen prefabrike panellerle kaplandı.

Güneybatı cephesinde, yapının kampüsün ana meydanı ile ilişkisini vurgular şekilde şeffaf cam ile oluşturulan bir şerit bulunuyor ve bu transparanlık mekanizması üst avluya bakan kuzeydoğu cephesinde de tekrarlanıyor. Böylece meydan ile spor kompleksi arasında görsel ilişki kurulurken sınıf grubunun güneybatı cephesi, kompleksin fonunu oluşturuyor. Cephelerde kolon ve kirişlerden oluşan bir grid ve geniş açıklık geçen çatıyı çözmek için makaslar gibi alanlarda kullanılan yapının strüktürü, beyaza boyanmış çelik ile oluşturuldu. Strüktürün geri kalanı ise yüzme havuzu bölümünün üzerindeki geniş açıklık geçen özgün kirişler ile birlikte betonarmenin içerisinde bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın