Sebastián Arquitectos Tarafından Restore Edilen Tarihi Bir Şapel

Sebastián Arquitectos SLP, İspanya'daki Romanesk sanatın en önemli resim koleksiyonlarından birine sahip olan Camino de Santiago'daki eski ve terkedilmiş bir şapeli restore etti.

Temeli 12. yüzyıla dayanan San Juan de Ruesta Şapeli, yönetimin ihmali sonucu 2001 yılında varlığını yitirerek bir harabe haline gelmiş.  İspanya’nın XII. yılından bu yana en önemli Romanesk resim koleksiyonlarından birine de ev sahipliği yapan Camino de Santiago Aragonés’in bir parçası olan, bu eşsiz yapıda bulunan Romanesk tarzındaki bir apsis ve papaz bölmesi günümüzde Jaca Piskoposluk Müzesi’nde sergileniyor.

Proje, Avrupa’da XII. yüzyıldan beri ana hac yolu olan bu bölgedeki Camino de Santiago’yu kurtarmak için oluşturulan kapsamlı bir planın parçası olarak gerçekleştirilmiş. Ofis, yapının durumunu ve doğasını belirleyen tarihin temel değerlerini benimseyerek yapıyı yeniden canlandırmış.

Sebastián Arquitectos SLP proje hakkındaki düşüncelerini, “Zaman geçiyor ve üzerlerinde yaptığımız değişiklikler, bu biçimlendirici anahtarların dönüşmesine ve hatta kaybolmasına neden oluyor. Restorasyon çalışmaları, mimarinin yeniden var olması için bu belleğe gerekli ışığı koymayı amaçlıyor” şeklinde özetliyor.

Mimarlık ofisinin vurguladığı gibi, restorasyonun asıl amacı, ana mekanın kaybolmakta olan güçlü hacmini kurtarmak olmuş.  Tasarım özetinde kriterler, yapıyı çağdaş bir dilde, ancak geleneksel taş çatı ve duvar tekniklerine dayalı olarak inşa etmek olarak belirlenmiş.

Yeni duvarındaki delikler ile orijinal binanın orta çağda sahip olduğu yarı gölge atmosferini oluşturularak yeni ile eski arasındaki farkı gösterilmiş.

Tasarım aşamasının başlangıcından itibaren mimarlar, ana nefin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan yeni hacmin, soyut ve birleştirici bir dil, bir dizi yatay çizgi ile bir öncekine dayandığı kritik bir restorasyon süreci gerçekleştirmişler. Orijinal duvarı takip ederek, yeni müdahale için tanınabilir bir dil oluşturmuşlar.

Yerel yapıya bağlı çatı levhaları, cepheyi aşağı kaydırarak, orijinalin konumunu çağrıştıran saçaklara ve yalnızca fotoğrafik kanıtların kaldığı erişim üzerinde kaybolan boşluğa tek bir figüratif ayrıntı kazandıracak şekilde tasarlanmış.

Proje Hispania Nostra 2021, Ricardo Magdalena 2020 gibi çeşitli ödüller almış ve en son Bienal Española’da sunulmak üzere seçilmiş.



 

Etiketler

Bir yanıt yazın