Seaport Projesi Yarıya İndi!

Seaport Projesi Danıştay’ın siluet onayına takılınca projede revizyona gidildi. 710 bin metrekarelik inşaat alanı 350 bin metrekareye düşürüldü, 140 bin metrekarelik yeşil alan da 300 bin metrekareye çıkarıldı.

Danıştay’ın, kamuoyunda Zeyport olarak bilinen Seaport Projesi’nde İstanbul siluetini engellediği gerekçesiyle durdurma kararı alması yatırımcıları şoke etti. Karar üzerine, 2006 yılında ihaleyi 6.5 milyon TL karşılığında alan Rönesans ve Koçhan Grup projede hızlı bir şekilde revizyona gitti. 16 milyon kruvaziyer turizminde toplam 25 milyon turiste hizmet verebilecek kapasitede hazırlanan projenin yeni hali eskisine göre pek çok değişiklik içeriyor. Edinilen bilgilere göre, projenin yeni halinde, 710 bin metrekarelik inşaat alanı 350 bin metrekareye çevrildi.

2 KAT ARTAN YEŞİL ALAN 300 BİN METREKAREYE ÇIKIYOR

140 bin metrekarelik yeşil alan da 300 bin metrekareye çıkarıldı. Projenin yarı yarıya eksildiği yeni halinde, sahil kenarının da kamuya ayrıldığı öğrenildi. Modern piknik alanlarının vatandaşın hizmetine açılacağı projede, yeşil alanların kullanımı da yine vatandaşa bırakılacak. Rönesans ve Koçhan Grup yıllık 15 milyon TL bedelle devletten 49 yıllığına kiralanan arazi için 2 yıllık toplam kira bedelini proje başında ödemişti. SURLARIN 300 METRE İLERİSİNE YAKLAŞILMAYACAK Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu esas alınarak tasarlanan yeni proje, surların 300 metre mesafesinden başlayacak. 1.5 emsal hakkı olan projede emsalin 0.80’e düşürüldüğü belirtiliyor.

YATIRIM BEDELİ 750 MİLYON DOLARA İNECEK

Seaport projesinde Danıştay’ın aldığı karar yatırım bedelini de yarı yarıya indirdi. Projede yapılacak olan revizyonun ardından ilk projede 1.5 milyar dolar olan toplam yatırım bedelinin 750 milyon dolara ineceği gelen bilgiler arasında.

Yükseklik 5-7 kata çekildi

Danıştay’ın projeyi iptal kararının ardından binaların yüksekliğinde de ciddi br değişikliğe gidiliyor. Projenin ilk halinde 40 ve 50 kat olarak tasarlanan binaların yüksekliğinin yeni haliyle 5 ile 7 kata çekildiği ifade ediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın