Scheeren: “Çin yaratıcı merkez olacak”

OMA'nın eski ortaklarından Ole Scheeren, yakında Çin'in devasa mimarlık projelerini kendi başına üretebilecek yeterliliğe ulaşacağını söyledi. Şu anda bu tür projeler deniz aşırı firmalar tarafından hazırlanıyor.

Alman mimar, “Asya yakında dünyanın ekonomik merkezi olmasının yanı sıra yaratıcı merkez de olacak” dedi.

Alman haber ajansı DPA’ya, “Bir şeyler değişmeye başlayacak ve Çin dünyanın fabrikası konumuna ek olarak giderek daha yaratıcı üretime kayacak” şeklinde açıklama yapan Scheeren , “Bu geleceğin bir parçası. İleride sadece ‘Çin’de üretilmiştir’ (made in China) yazısını değil aynı zamanda ‘Çin’de tasarlanmıştır’ (Designed in China) yazısını göreceğiz” dedi.

Alman mimarın yorumundan önce dünyanın en büyük mimarlık firması Aedas’ın küresel genel müdürünün uyarısı gündeme gelmişti. Keith Griffiths, yerel Çinli firmaların birlikte hareket etmeye başladıkları uyarısından sonra “henüz sayıları çok değil, ancak önümüzdeki yıllarda giderek daha çok ABD’de eğitim görmüş yerli ve başarılı mimarlar göreceğiz,” demişti. .

Dünyanın en büyük mimarlık firmalarının yarısı Building Design’ın WA100 araştırmasına verdikleri yanıtta büyüme hedeflerinde Çin’in bir numaralı ülke olduğunu söylemişti.

Bu hafta Çin’in öneminin altı Goldman Sachs’ın genel müdürü Jim O’Neil tarafından tekrar çizildi. O’Neil yaklaşık 10 yıl önce o zamanın büyüyen ekonomileri olan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin için “BRIC” kısaltmasını üreten kişiydi.

“Gelecekteki refahımız Çin’in başarılı olmasına bağlıdır” sözünün ardından “Çin’in başka herkesin sırtından başarılı olduğu düşüncesi saçmadır” diyen O’Neil, Çin’in 2016 yılında ABD’den daha büyük bir ithalatçı olacağını da sözlerine ekledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın