Şazi Sirel Vefat Etti

Türkiye’ye aydınlatma uzmanlığı ve yapı fiziği kavramlarını ilk getiren, Yapı Fiziği Bilim Dalı’nı kuran Prof. Şazi Sirel vefat etti.

Kaynak: http://www.sazisirel.com/

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde 14. ve 15. dönemde (1969-1971) yönetim kurulu üyeliği,  YTÜ Mimarlık Fakültesi’nde uzun yıllar öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Şazi Sirel vefat etti.

Cenazesi 25 Mayıs 2023 Perşembe günü öğle namazında Zincirlikuyu Camii’nden kaldırılacak ve Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecektir.

Ailesine, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Şazi Sirel Hakkında

24 Temmuz 1924 te İstanbul’da doğdu.

1944 yılında Galatasaray Lisesi’ni ve İstanbul Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü’nü bitirdi. İÜ Fen Fakültesi Astronomi Fizik Bölümü’nde bir süre eğitim gördükten sonra, 1951 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Y. Mimarlık Bölümü’nü tamamladı. On iki yıl kadar serbest mimarlık yaptı, 50 den fazla mimari projesi uygulandı.

Geçen süre içinde aydınlatma ve akustik konularında uzmanlaştı. Her iki konuda İsviçre ve Hollanda’da çalışmalar yaptı. 1964 yılında Tekfen Aydınlatma Enstitüsü’nü kurdu ve çalıştırdı. Bu enstitüye bağlı proje bürosunda 1967 yılından başlayarak seksene yakın aydınlatma projesi oluşturdu ve uygulamasını denetledi.

Aydın Boysan ve Abdurrahman Hancı ile 31 Nisan 2002 (Kaynak: http://www.sazisirel.com/)

1965’te şimdiki adı Yıldız Teknik Üniversitesi olan öğretim kurumunda akustik ve aydınlatma dersleri vermeye başladı. 1976’da profesörlük ünvanı aldı. Aynı yıl Yapı Fiziği Kürsüsü’nü, 1978’de bu kürsüye bağlı aydınlatma laboratuvarını, 1982’de Yapı Fiziği Yüksek Lisans Dalı’nı kurdu.

Etiketler

Bir yanıt yazın