“Yok Olan Ev”

“Yok Olan Ev” 2021’de Wuhan’da düzenlenen 2. East Lake International Ecological Sculpture Biennale için tasarlanmış. Sergi mahali güzel çevreli ve huzur dolu mekansal atmosfere sahip Wuhan Shimenfeng Memorial Park idi. Merhumların huzur içinde yattığı bir yerde, ortam anma ve yas tutma eylemleri için uyumlu bir ambiansa sahip. “Yok Olan Ev” mekanın biçimindeki bu mekansal niteliğine bir karşılık olarak yaratılmış.

Tasarım sarmaşıklarla çevrelenmiş bir ev… Kalbin ve yuvanın sembolü olan bu ev sarmaşıklarla kaplanarak şekillenen bir mekan… Bu yok olan yaşam alanının hatırası bu yüzden insanlara ve geçmişe ait… “Yok Olan Ev” ziyaretçileri katılıma ve deneyime davet eden bir hatıra mekanı…

“Yok Olan”ın sergi mahaline karar verdikten sonra, tasarımcılar için anahtar soru ne türden bir ev seçecekleri idi. Başlangıçta, Wuhan’ın yerelliğini sunan özel nitelikleriyle donatılmış bir ev seçmeyi düşünmüşler. Araştırmadan sonra, şehrin eski binalarını-özellikle de konut olanları- bulmalarına rağmen, buldukları örnekler açık bir şekilde yerel özelliklere sahip değil ve Wuhan’ın kamusal yapı örnekleri bir çevre olarak mantıklı bir seçim olmamış.

Sonunda ekip, bir evin bürünebileceği en basit imgeyi seçmekte karar kılmış. Ne yerellik ne de ek bir sembol içeren, bir çocuk eskizine benzeyen sade bir ev. Yayılan sarmaşıkların dokuları işe daha çok incelik katıyorken yalın formu, işi daha sade ve doğal kılmış.

Mekansal formu kararlaştırıldıktan sonra, tasarımcılar sarmaşıkların durumu ile yok olan bir ev hissini nasıl ileteceklerini çözmek zorunda kalmışlar. Bunun için, kartondan ve makette bitkilerin büyümesini temsil eden eskiz halinde kullandıkları sarmaşıklardan oluşan evin 1:10 bir maketini yapmışlar. Bu yöntemle, tasarımcılar sarmaşıkların yoğunluğu ve ölçüsü kadar duvardaki dönüşlerini ve bağlantılarını da kontrol edebilmişler. Eskiz süreci, tasarımın en hassas ve heyecanlı parçası olmuş ve işe el işçiliği ve boyama ile karakteristik bir özellik katmış.

Bunu işin en sıkıcı ve yavan kısmı takip etmiş. Sarmaşıklar makete eskizlendikten sonra, tasarımcılar bunları vektörel dosyalara çevirmiş. Anlaşılacağı üzere final iş olarak korten çeliğe lazerle gravür oyma metoduyla, maketi yüksek çözünürlüklü tarama için dağıtmış ve sonrasında el yordamıyla taranmış dosyaları lazerden gravür oymaya hazır vektörel dosyalara dönüştürmüşler. Bu zaman alıcı ve can sıkıcı bir iş. Tek tek çizgilerin çizilmesine ek olarak, çizgilerin dönüştüğü yerdeki bağlantıları halletmek işin en önemli kısmı, ekibin bayağı dikkat vermesi gereken bir adım olmuş. Fabrikada imalat başlayana dek, detayları düzenleyip ve kontrol ediyor olmuşlar.

Bu iş için kullanılan malzeme lazer süreciyle işlem görmüş çelik korten. Bu malzemeyi seçmelerinin iki nedeni var. Birincisi, korten çeliğin paslandıktan sonra sarmaşıkların dokusunu iyi anlatan kızıl bir renge dönüşmesi. İkincisi ise, “Yok Olan Ev”in insanların girebileceği bir mekan yaratması.

Duvar sarmaşıklar tarafından şekillendikten sonra, herhangi yapısal bir forma dayanmadan mekanı şekillendirmek için belli bir kuvvete ihtiyaç var ve 2 cm kalınlığındaki korten çelik levhaları duvarın kendini desteklemesi için gerekli olan yapısal kuvveti sağlıyor. Zamanla, korten çelik levhalar güneş ve yağmurun etkisiyle daha koyulaşacak ve bu eser daha da görünür olacak.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın