Sarıgül’den Yeşil Projeler

CHP’nin İstanbul Büyükşehir adayı Mustafa Sarıgül, merakla beklenen projelerini gazetecilere tanıttı.

Basının büyük ilgi gösterdiği toplantıya, Sarıgül’ün “Bilim kurulumuz” diyerek tanıttığı, şehir plancıları, mimarlar, mühendisler, bilim insanları tam kadro katıldı. İstanbul’u yönetmeye aday olan ekip, seçime yirmi gün kala seçmenlerin önüne projeleriyle çıktı. Sarıgül’ün proje tanıtımını “Bilim Heyeti” ile birlikte yapmasının, sunduğu projelerle doğrudan bir ilgisi var. Projelere “Benim doğrularım değil kentin doğruları” başlığını koyan Sarıgül, bütün seçim kampanyasını, “tek adam, tek karar verici” yönetim anlaşıyına karşı çıkan bir siyasetin üzerine oturtacağını ilan etmiş oldu.

Greenpeace’in adayı gibi

Açıklanan projeler, son beş yıldır sivil toplumun dile getirdiği bütün taleplere verilen bir cevap gibi. Son yıllarda etkili olan kent muhalefetinin; yani Taksim Dayanışması’nın, TMMOB’un, Kuzey Ormanları Savunması’nın benzer pek çok organizasyonun talepleri, CHP’nin programında karşılık bulmuş. Sarıgül neredeyse Greenpeace’in adayı gibi…

Sivil toplumun farklı etkinliklerle dile getirdiği kent projelerini seçim programına almak, bir anlamda bu kuruluşlara yapılan açık bir, “beni denetle, yönetime ortak ol” çağrısı. Son yıllarda koca bir şantiyeye dönen, her yandan, rant, yolsuzluk, usulsüz ihale skandalı fışkıran İstanbul’da temel sorun betonlaşma. Kuzey Ormanları’nı tehlikeye atan Üçüncü Köprü ve otoyol, kentsel dönüşüm projeleri, yerinden etmeler, hızla yükselen bloklar geniş bir kesimde farklı farlı sebeplerle rahatsızlık yarattı. Geçen yıldan bu yana İstanbul’un gündemi, yeşil ve ağaç…

CHP’nin İstanbul projeleri de bütünüyle bu ihtiyaca cevap vermek üzere hazırlanmış. Projelerin hakim rengi yeşil. Hepsinden tek tek söz edeceğim ancak Kuzey Ormanları için düşünülen “Ekolojik Koridor” projesinden özellikle söz etmek istiyorum.

Ekolojik koridor

Üçüncü Köprü, kent muhalefetinin bütün uyarılarına ve itirazlarına rağmen başladı. Köprü ve otoyol için İstanbul’un kuzeyinde binlerce ağaç kesildi. Ancak esas tehlike yol ve köprünün gittiği yere müteahhitlerin de gitmesi. İmara açılan ormanların talan edilmesi İstanbul’u bekleyen büyük bir tehlike. Sarıgül ve CHP bu tehlikeye karşı bu güzergahta, Avrupa yakasından başlayarak Anadolu yakasına uzanan bir “Ekolojik Koridor” öneriyor. Köprü ve yol boyunca uzanan ormanlar kent parkı haline getirilecek ve imara kapatılacak. Böylece verilen zarar bu kadarla atlatılacak. Kuzey Ormanları için mücadele eden sivil toplum örgütlerinin önerileri de hemen hemen aynı kapsamdaydı.

Barajlar ve arıtılmış deniz suyu

Kuzey Ormanlarını koruma altına alacak iki prdoje daha var. İstanbul’un su toplama havzalarını, kanal, köprü yol , rezidansa kurban etmemek için etkili ve kalıcı bir çözüm. Bu alanlara her iki yakada barajlar inşa etmek… Müteahhitlerin İstanbul‘un bakir alanlarından umudunu kesmesi için düşünülen bu proje, tarım alanlarının sayısını arttırmayı hedefliyor.

Bir diğer yeşil proje, çevreci örgütlerin dilinden düşürmediği yenilenebilir enerji. İstanbul’da bu alanda ilk yatırım olarak düşünülen, rüzgar, güneş gibi doğal enerjilerden elekrtik üretiminin yaygınlaştırılması bugüne kadar sivil toplumun başta gelen talebiydi.

Mega projesiz olur mu?

Ama şehrin bir de mega yatırımlar gerektiren büyük sorunları var. Başta ulaşım, kirlilik, arıtma, konut, su…

Sarıgül, AKP’nin yıllardır verdiği bu hizmetleri sahipleniyor. Tanıtım konuşmasında tekrar tekrar teşekkür ettiği Kadir Topbaş’tan “Daha çok ve daha iyi” yapacağını söyleyerek AKP’nin yatırımlarından memnun olan seçmene de güven vermeyi hedefliyor. CHP’nin kent için kaçınılmaz olan mega projelerle ilgi yaklaşımı da sivil toplumun desteğini almaya yönelik. Bu tür projelerde bilim kurulunun ve sivil toplumun itirazlarının esas alınacağını söyleyen Sarıgül, bunun temel yönetim anlayışları olacağını özellikle belirtiyor. Bütün bu yolsuzluk, rüşvet, hukuk tartışmaları arasında yaşanacak İstanbul seçimi, aslında bir projeler savaşı olmayacak. İstanbullu, bir kent vizyonu ortaya koyacak. Yani seçmen, oyunun rengini belli edecek.

Kediler, köpekler hayvan köylerine

Hayvanseverlerin yıllardır anlatıp durduğu hayvan köyleri, projeler arasında yer aldı. İstanbul’un iki yakasında sahipsiz sokak hayvanları için köyler yapılacak. Kediler ve köpekler bu köylerde açık alanda yaşayacak. Bakımları, kısırlaştırmaları, sahiplendirilmeleri belediye tarafından sağlanacak.

Eminönü’nden Harbyie’ye bisiklet yolu

Yıllardır çılgın projelerin gündemden düşmediği İstanbul’da CHP tarafından dile getirilen bütün projelerin çılgınlıktan uzak durarak hazırlandığı göze çarpıyor. Yıllardır aynı kadrolar tarafından yönetilen İstanbul’a talip bir aday olarak Sarıgül‘ün mega projelerden uzak durması, İstanbul’da seçmenlerin bir kesiminin temel beklentisiydi. Şehrin iki yakasında geniş parklar, şehrin tarihi merkezinin araç trafiğinden arındırılması, bisiklet ve yaya yollarının oluşturulması, sivil toplumun en çok istediği şeydi. Projeler arasında Eminönü’nden Harbiye’ye kesintsiz bir bisiklet yolu yapılması var…

Etiketler

Bir yanıt yazın