Saraçoğlu’nda Zorla Tahliye

Çankaya Kaymakamlığı'nın Saraçoğlu Mahallesi'nde astığı tebliğ ile 5 günde lojman tahliyesi istemesi Mimarlar Odası'yla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ortak çalışma yürüttükleri sürece ket vurdu.

Saraçoğlu Mahallesi’nin katılımcı yöntemle kente kazandırılması için ortak çalışma yürüten Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ankara Ticaret Odası “Saraçoğlu Mahallesi ve Çevresi Geleceğini Arıyor” isimli ulusal fikir yarışmasını başlatmıştı. Tescilli alanın tüm kente kazandırılması için yapılan bu yarışmanın bitmesine ise sadece 15 gün kaldı.

Lojman statüsünün kaldırılması ile hızlı tahliye kararı ise Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin tepkisini çekti. Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Bunu kabul etmemiz mümkün değil? Bu neyin acelesi?” dedi.

“Yetkilileri Akla ve Bilime Davet Ediyoruz”

Candan, Saraçoğlu Mahallesi’nin lojman statüsünün kaldırılmasına ilişkin Şube olarak açtıkları davanın devam ettiğini hatırlatarak “Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesin’de oturanların polis zoruyla bir sabah kapılara dayanılarak tahliye edilmesi kabul edilemez. Alanın tamamı tescilli, ağaçlar tescilli, insanları zorla tahliye etmek diye bir şey olamaz, yetkililer ne yaptıklarını sanıyorlar. Saraçoğlu Mahallesi taşıdığı değerlerle bizim için önemi büyüktür. Mimarlar Odası Olarak Saraçoğlu Mahallesi’nin yıkılmadan restore edilerek kamusal bir kullanımla kente kazandırılması için dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde başlayan katılımcı yarışma süreci, Mimarlar Odası’nın Cumhurbaşkanlığı Sarayı mücadelesinden hoşlanmayan yöneticilerin müdahalesi ile durduruldu. Bu zorla tahliye Saraçoğlu Mahallesi’nin kapalı kapılar arkasında tehdit altında olduğunun göstergesidir. Perşembeye kadar sürecek olan zorla tahliye sürecinin davalarımız devam ederken yapılması manidardır. Yetkilileri akla ve bilimsel düşünmeye davet ediyoruz.” dedi.

Kentlilerin, mahalle sakinlerinin katılımcı olduğu, olan kent düşleri yarışmaları sonucunda kente kazandırılan Ulucanlar Cezaevi’nin müze olma süreci en önemli örnek olduğunu söyleyen Candan, “Saraçoğlu Mahallesi’nin kent kazandırılması sürecinin ana argümanı, ortak akıldır, bu akıl hareketli katılım süreci ile şekillenir. Saraçoğlu Mahallesi tarihi ve mimari değeri yüksek bir mahalledir. Zor yolu ile yapılacak her hareket mahallenin itibarına ve kent belleğine gölge düşürüyor.” şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın