Saraçoğlu Mahallesinin Tahsisleri Kaldırıldı

Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut alanı olan ve kent merkezi içerisinde önemli bir yeri olan Saraçoğlu Mahallesinin tahsisleri 05.08.2014 tarihli resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu'nun verdiği kararla kaldırıldı.

Karar kapsamında, Saraçoğlu Mahallesi aslına uygun şekilde restore edilerek ekonomiye kazandırılacak. Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi ile bazı kurum ve kuruluşlar projeler yapacak. Konuyla ilgili Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan yaptığı yazılı açıklamada “Saraçoğlu Mahallesi, herkese ait bir değerdir, ben yaptım oldu mantığıyla süreç işletilemez” dedi.

“Saraçoğlu yıkılmadan, yeni yapı yapılmadan korunsun istedik”

Candan “Alman mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanan ve 1944-1946 yılları arasında yapımı gerçekleştirilen Saraçoğlu Mahallesi İkinci Ulusal Mimarlık akımının önemli örneklerindendir. Yerleşim 1940’larda tasarlanıp, hayata geçirilen ilk toplu konut projesidir. Yerleşimde 435 lojmanın yanı sıra okullar, sosyal amaçlı binalar, dükkanlar, dinlence ve oyun sahaları bulunmaktadır. Saraçoğlu Mahallesi, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın 1979 tarihli kararı ile kentsel sit alanı olarak belirlenmiş, konutların ve ağaçlarının herbiri ayrı ayrı tescil edilmiştir. Saraçoğlu Mahallesi iki kez bakanlar kurulu kararı ile riskli alan ilan edildi ve bu kararlar birlikte tüm korumaları kaldırılarak risk altına girdi.Bu iki karara da oda olarak dava açtık. İlki iptal edildi, ikincisi devam ediyor. Bu aşamada, Cumhuriyet’in Ankara’sının oluşumunda ve gelişiminde büyük rol oynayan bu alanın korunması, korunarak yaşatılması ve toplumsallaştırılması gerektiği düşüncesiyle mimarlar ve mimarlık öğrencilerine yönelik Kent Düşleri yarışması açtık. Yarışma sonrasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşme talebinde bulunduk. Cumhurbaşkanı himayesinde Ankara Ticaret Odası, Mimarlar Odası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri arasında 6 toplantı gerçekleşti. Üç kurum tarafından tek maddelik protokol aşamasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı süreci sekteye uğrattı. Tek maddede istenen şey “Saraçoğlu Mahallesinin yıkılmadan, yeni yapı yapılmadan restore edilerek kente kazandırılması” idi. Sonrasında 17 Aralık 2013’te gerçekleşen operasyon ile, bakanlık tüm görüşmelerden çekildi. Yeni bakana yazı yazdık, randevu istedik. Saraçoğlu Mahallesi ile ilgili geri dönüş bile olmadı. Şimdi başkent için böylesine önemli bir alana yönelik tek başlarına bir karar almaları proje demokrasisine aykırıdır. Bu alan hepimize aittir, ben yaptım oldu mantığıyla proje uygulanamaz. Bu bakış açısıyla Saraçoğlu Mahallesinin geleceği risk altındadır. TOKİ ve Özelleştirme İdaresi oraya proje yapacaksa, vay halimize. Bakanlık kapalı kapılar ardında değil kamuoyu önünde şeffaf şekilde katılımcı bir yöntemle süreci işletmek zorundadır.” dedi.

“Hafıza mekanları yok ediliyor”

Candan Bakanlar Kurulu kararı ile konutlarla birlikte kütüphane, kaymakamlık binası, okul yapısı da dahil Saraçoğlu Mahallesinin tamamının da tahsislerinin kaldırıldığını, Ankara’nın merkezde kütüphanesinin ve okulunun olamayacağı, kentteki hafıza mekanlarının yok edilmesinin o kentin yok edilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Saraçoğlu Mahallesi ve kent düşleri yarışması ile ilgili bilgilere ve görsellere buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın