Sapanca Gölü için çalıştay düzenlendi

MARKA'nın organizasyonuyla Sapanca Gölü için önceki gün çalıştay düzenlendi. Çalıştayda Sapanca'nın korunması için tüm tarafların ortak çalışma yapması kararlaştırıldı.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından organize edilen “Sapanca Turizm Ortak Vizyonu ve Bütünleşik Stratejileri Belirleme Çalıştayı” önceki gün Seçkin Otel’de düzenlendi. Çalıştaya Sakarya ve Kocaeli Valilikleri, Büyükşehir Belediyeleri, Sanayi ve Ticaret Odaları ile Sapanca, Serdivan, Arifiye ve Kartepe Kaymakamlıkları, ilçe belediyeleri ve STK’lar destek verdi. Çalıştaya Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Kocaeli Vali Vekili Mustafa Guni, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya İl Genel Meclis Başkanı Oktay Yıldırım, Sapanca Belediye Başkanı İbrahim Uslu, ilçe kaymakamları, daire müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda panelist katıldı.

ARITMA TESİSİ YAPILACAK
Çalıştay da konuşan İbrahim Karaosmanoğlu, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak birkaç ilçemizin kanalizasyonunun Sapanca Gölü’nün bu tarafına aktığını biliyoruz. Bununla ilgili kendi projemizi yapacağız. Bu proje sonunda kanalizasyonumuzu kendi atık su tesisimizde arıtacağız. Sapanca Gölü, çevredeki iller ve ilçelerin gözbebeğidir. Onu korumak için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Sapanca Gölü, Sakarya’nın içme suyu kaynağı. Sakarya kadar olmasa da biz de buradan içme suyu olarak yararlanıyoruz.” dedi.

YEGANE İÇİME SUYU KAYNAĞI
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sapanca Gölü’nü ve çevresini korumanın önemli bir görevleri olduğunu vurgulayarak, “Sapanca Gölü, Sakarya’nın yüzde 90’ının içme suyu ihtiyacını karşılıyor. Gölün çevresinde şu anda bir imar problemi var. Bu imar problemini 1/25 ve 1/5 binlik planları değiştirerek aşmak istiyoruz. Bu planları yeniden ihaleye çıkartacağız. Sapanca Gölü bizim yegane içme suyu kaynağımız. Suyumuzun uzun yıllar daha temiz ve içilebilir olması için herkes üzerine düşen gayreti göstermeli” diye konuştu.

SAPANCA BİR MARKA
Kocaeli Vali Vekili Mustafa Guni ise “Sapanca Havzası’ndaki değerler Sakarya ve Kocaeli’nin ortak değerleridir. Sanayileşmenin yoğun yaşadığı bu iki ilimizde ki kültürel ve doğal varlıklar bölgenin korunması konusunda ki önemi artırmaktadır” şeklinde ifadeler kullandı. Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise şunları kaydetti: “Sapanca dünyada eşi benzeri olmayan bir havzadır. Sapanca Havzası’nın kesinlikle bir marka gibi görülmesi ve bu markanın çok iyi korunması gerekmektedir. Bu markanın destinasyonu için üzerimize düşen her şeyi yapmalıyız. Her kurum bu konuda kendi öz eleştirisini yaparak ortaya bazı öneriler koymalıdır.”

RAPOR HAZIRLANACAK
Protokol konuşmalarının sonunda geçilen çalıştayda söz alan Yüksek Şehir Plancısı Faruk Göksu, dünya da bu gibi su havzalarının nasıl korunduğu ile ilgili örnekleri anlattı. Sapanca Gölü’nün konumu itibari ile taşıdığı öneme vurgu yapan Göksu, bu konuda da yapılabilecekleri maddeler halinde açıkladı. Çalıştay raporu 1 hafta sonra katılımcılara sunulacak. Bu rapor, Sapanca Gölü ve Havzasının Geleceği Yol Haritası için altlık niteliği taşıyacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın