Santorini Adası’ndaki Kemerli Konutlar

Yunanistan'ın Thira adasında (Santorini), Oia bölgesinde kayalık bir arsada yer alan dört müstakil yazlık, Iraisynn Attinom tarafından tasarlandı.

Santorini, güney Ege Denizi’nde bir ada. Küçük, dairesel bir takımadanın en büyük adası ve volkanik bir kalderanın kalıntısı.

Tasarım İlkeleri

Tasarımın ana hedefleri; kuzeybatı rüzgarlarından korunma, denize ve Akdeniz volkanik manzarasına doğru bakış ve bölge sakinleri arasında mahremiyetin sağlanması. Kayalık arsa kuzeye bakıyor ve bölgeye hakim olan kuvvetli kuzeybatı rüzgarlarına maruz kalıyor.

Tasarımın amacı, ana bina hacmini daha küçük alanlara bölerek, rüzgarlardan korunan, ancak deniz ve Kiklad manzarası sunan bir dizi açık alan yaratmak. Kübik evler arsanın eğimini takip ederek adanın kırsal kesiminde yer alan geleneksel evlere benzeyen bir yerleşim yeri oluşturuyor.

Kompleks, kemerli tavanlar, özel avlular, yüzme havuzları ve yarı açık alanlar ile 8 monolitik dikdörtgen formlu hacimden oluşuyor. Konut birimi, biri oturma odası ve mutfağı içeren, diğeri ise bir ebeveyn yatak odası, bir banyo ve üst katta ikinci bir yatak odası içeren iki ana hacimden oluşuyor.

İnşaat – Sürdürülebilirlik

Tasarım önerisinin bir diğer önemli amacı ise yapının sürdürülebilirliği. Yapı yerel taş işçiliği ile yapılmış kemerli tavanlara sahip. Amaç, mümkün olduğunca yerel kaynaklı yapı malzemeleri kullanmak. Binaların kalın taş dış duvarları büyük bir ısı kapasitesine sahip. Duvar kaplaması için açık tonlarda antik Yunanistan’da keşfedilen ekolojik bir doğal sıva olan “Kourasani” önerilmiş. Kırık beyaz renk, güneş ışınımını yansıtıyor ve binanın aşırı ısınmasını önlüyor. “Kourasani” sıva iki bileşen içeriyor: her ikisi de kusursuz hidrolik özellikleriyle bilinen işlenmiş Santorini volkanik külü (Terra Pozzuolana) ve Seramik / doğal taş tozu.

Ana açıklıklar yapının doğu cephesine yerleştirilmiş. Kuzeyde küçük açıklıklar, yılın sıcak aylarında evlerin soğumasına katkıda bulunuyor. En yüksek konumda, çatı katında, yaz geceleri üst katta yoğunlaşan sıcak havanın tahliyesini kolaylaştıran bir çatı penceresi (yerel mimarinin unsuru) yerleştirilmiş. Ek olarak, güneşi kırmak için ahşap ve kamış çardaklar ile sarmaşıklar ve ağaçlar gibi bitki örtüsü kullanılmış.

Farklı hacimler, kapalı avlular, gölgeli geçitler ve pergolalar gibi mimari elemanlardan oluşan bu yeni yerleşimin yoğun yapısı, sakinler için serin bir mikro iklim yaratıyor. Kübik evlere eşlik eden su havuzlarının yanı sıra yaz rüzgarlarına dayalı yönlendirme, konut kompleksinin doğal havalandırmasına ve soğumasına katkıda bulunuyor.

Teraslar, Kiklad Adaları gibi su kıtlığı olan bölgelerde büyük önem taşıyan yağmur suyunun toplanmasına ve depolanmasına katkıda bulunuyor. Parselin dinlenme alanında, kısa yükseklikteki yerel Akdeniz bitki örtüsünün yanı sıra bazı palmiye ağaçları da dikilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın