Sant Francesc Xavier’de Dairesel Formda Spor Kompleksi Düzenlemesi

MCEA | Arquitectura tarafından tasarlanan proje, Sant Francesc Xavier'in tarihi kompleksinin yakınında ve adanın en eski yapısı olan ve 1933 yılında kültürel açıdan ilgi çekici bir varlık ilan edilen Sa Tanca Vella şapelinin çevresinde yer alan arsada bulunuyor.

Müdahalenin ilk bölümünün temel amacı, her birine ayrı olarak uyarlanmış çoklu spor türlerini tanıtarak farklı yaş grupları arasındaki etkileşimi teşvik etmek. Bu nedenle fonksiyonel programda genç kullanıcılar için paten öğrenme alanları, orta yaş gruplarına ait kullanıcılar için sokak pateni alanları ve daha büyük yaş grupları için biyo-sağlıklı aktivite alanları yer alıyor. Bu kullanımların, farklı kullanıcılar arasında olumsuz etkileşimler yaratmadan teması artıracak şekilde sıralanması, müdahalenin ana konusunu oluşturuyor.

Arsanın kültürel açıdan ilgi çekici bir alanda yer alması, projenin başlangıcından itibaren sert döşeme yüzeylerinin komplekse getirebileceği görsel etkiyi en aza indirmeye yönelik araştırmalar anlamına geliyor. Bu nedenle, kaplamalı yüzeylerin maksimum sınırı ve daha büyük fraksiyonları, önemli pürüzler oluşturmadan arsanın eğimine uyarlamaya çalışmak, önemli bir tasarım kriteri olarak kabul edilmiş.

Kaplamalı alanların bu şekilde parçalanması, aynı zamanda arsada bulunan geleneksel hidrolik altyapıların korunmasına ve geliştirilmesine izin vermiş, hatta yeni sistemlerin uygulanmasına gerek kalmadan toplanan yağmur suyunun tahliyesi için kullanımlarını geri kazandırmış.

Müdahalenin doğal karakterinden dolayı baskın olması gereken küçük kaplamalı yüzeylerin bir düzenlemesi konsepti üzerinden yola çıkarak, farklı kullanıcılar arasında teması teşvik eden ortak ve dolambaçlı bir yol aracılığıyla bağımsız ve her biri belirli bir yaş grubuna yönelik bir dizi küçük dairesel alan tasarlamaya devam edilmiş. Talep edilen kullanım programının tamamlayıcısı olarak gölgelik alanlar için ağaçlı küçük yaşam ve dinlenme alanları eklenmiş.

Farklı organize edilmiş kullanımlar arasında yer alan ara boşluklar, sulama ihtiyacını en aza indiren ve boyutları beton kaplı alanların görünümünü kamu yolundan kısmen gizleyen lavanta gibi bir otokton türün dairesel düzenlenmesi yoluyla seçilen geometriye süreklilik sağlıyor.

 

Etiketler

Bir cevap yazın