Şanghay’da Yatay Hacimli Bir Gözlemevi

Çinli mimarlık ofisi Atelier Diameter Şanghay'ın Lin-gang Özel Bölgesi'ndeki bir parka, platform, kule ve köprü içeren bir gözlemevi tasarladı.

Sünger şehir ekolojik teknolojisi ve astronomik gözlem temalı proje, The Starry Sky Mirror Parktaki tek sulak alanın kuzey kıyısında, B Bölüm’de yer alıyor. “Tong Guan” olarak adlandırılan platform, insanları verandada yıldızları, kuşları seyretmeye ve sevdikleriyle birlikte manzaranın keyfini çıkarmaya davet ediyor. Parktaki tek yüksek nokta olan “Xuan Xing” isimli kule yıldızların hareketini izleme imkanı sağlıyor. 50 metreden fazla uzunlukta olan köprü ise “Yu Xuan” olarak adlandırılmış.

Tong Guan Platformu sulak alana bitişik olduğu için, ofis şantiye alanını sulak alana dönüştürmeye ve parkın sunduğu ekolojik sistem hizmetlerini genişletmeye karar vermiş. Platform, sulak alan üzerinde bir grup bungalovdan oluşuyor. Platforma entegre edilmiş tesisler arasında kuş gözlem restoranı, çayevi, sergi salonu, yıldız gözlemi için malzemeler olan bir mağaza ve umumi tuvaletler yer alıyor. Dağınık yerleşim, binalardaki havalandırmaya katkı sağlıyor ve sahneyi sulak alanın çevresiyle harmanlıyor.

Günün farklı saatlerinde gerçekleşen etkinliklere daha iyi uyum sağlamak için, tüm dış koridorlar birbirine bağlanıyor ve çatı katındaki gözlem güvertesine uzanıyor, bu da ziyaretçilerin mağazalar kapandıktan sonra bile platformun keyfini çıkarmasına olanak sağlıyor.

Açık sulak alan ve seyrek orman, binanın tasarımına ilham vermiş. Mimari hacim yatay olarak, mümkün olduğunca alçak planlanmış ve kasıtlı olarak uzatılmış bu da verandada ve restoranda kuş gözlemi için ve mümkün olan en uzun ve geniş manzarayı sağlamış. İç avluda, ziyaretçilerin görüş hatlarını sulak alanın sazlık ve otlarına yönlendirmek üzere sürekli kavisli bir duvar tasarlanmış. Yerinde dökme beton dış cepheler, rustik ve saf bir arayüz dokusu oluşturmuş.

“Evreni merak ederken yıldızlara bakmak, eskilerin ve modern insanların ortak olduğu ender şeylerden biridir. Evren hakkındaki merak, derin gökyüzüne meraklı bakışlar çağlar boyunca değişmedi. Ve bugün, Donghai Lingang Sünger Parkı’ndaki açık gece gökyüzünün önünde duran kayanın ani ama sakin gözü, yıldızlı gökyüzüne hareketsiz ve kararlı bir şekilde bakıyor.”

Gözlem amaçlı kullanım için tasarlanan Xuan Xing Kulesi başlangıçta halka kapalıymış. Bu nedenle, alan ve maliyet konusunda katı sınırlara neden olmuş. Yine de ofis, 6 metrekarelik gözetleme kulesi için bir merdiven tasarladı. Sadece 26 metre yüksekliğindeki kule, büyük parkta pek belli olmuyor. Bu nedenle kulenin formu sade ve anlaşılır tutulmuş. Kulenin orta kısmındaki zeytin şeklindeki bir delik, yukarı tırmanma sürecine bazı engeller oluşturan ama aynı zamanda parkın kuş manzarasının keyfini çıkarmak için nadir bir fırsat sağlayan bulutsu bir mekansal yüzey oluşturuyor. Üç boyutlu görüntü çerçevesi, izleyiciler, yıldızlarla dolu gökyüzünün altında hareket ederken farklı sahneler sergiliyor.

Kulenin diğer iki duvarının ortasındaki yarıklar sadece orantıyı düzeltmekle kalmıyor, aynı zamanda iç merdiven için doğal havalandırma ve aydınlatma sağlıyor. Xuan Xing Kulesi ve Tong Guan Platformu, sulak alanın sınırını ortaklaşa koruyarak nazik bir kamusal ön alan oluşturuyor; dikey ve yatay formlar açık, basit yine de güçlü bir kombinasyona sahip.

50 metreden fazla uzunluğa sahip Yu Xuan Köprüsü baştan sona beyaz olmasıyla kirişli çelik levha sıralarına hafif bir dokunuş katmış. Döner eğimli kirişler bükülmüş şekilli bölümlere sahip. Bu uzamsal bozulma, sert çeliği serbest bırakıyor ve yapıyı hafif ve özgür kuş tüyleriyle ilişkilendiriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın