Şangay’da Bulunan Eski Bir Havaalanı Runway Park’a Dönüştürüldü

Mimarlık stüdyosu Sasaki, Şangay'ın nehir kıyısında bulunan Xuhui bölgesinde eski Longhua Havaalanı'nın yerine büyük bir park tasarladı. 1.830 metre uzunluğundaki park, 1949'a kadar Şanghay'ın tek sivil havaalanı olan ve 2011'de kapatılan Longhua havaalanı pistinin üzerine inşa edildi.

Xuhui Runway Park, Şangay tarihinin eşsiz bir parçasına yeni bir soluk getiren yenilikçi bir kentsel canlandırma projesi. Tasarım ofisi Sasaki’nin direktörü Dou Zhang projeyle ilgili görüşünü “Xuhui nehri kıyısındaki bölgenin karma kullanımlı bir bölgeye dönüştürülmesiyle, tarihi pist yeni bir işleve sahip oluyor,” şeklinde belirtiyor.

Halka açık bir cadde ve yan yana lineer park olarak planlanan bu proje, bölge halkı için bir rekreasyon alanı olarak hizmet veriyor.

Eski pist alanı, yeni bir yolun yanında yaya yürüyüş yolları ve bisiklet yollarını içeren yaklaşık iki kilometre uzunluğunda bir parka dönüştürülmüş. Tarihi beton pistin parçaları sitenin tarihini yansıtmak için parkın içine dahil edilmiş.

Parkın içinden geçen ana yaya yolu, pistin 3,6 metre genişliğindeki bir bölümünden oluşurken, orijinal yön işaretlerini de korunmuş.

Park, kuzey ucunda oluşturulan büyük bir yağmur bahçesi ve güneydeki sulak alanın altına inşa edilen bir toplama havzası ile çevredeki alandan akan yağmur suyunu toplayacak şekilde projelendirilmiş.

Böylece çevre sokaklardan gelen kirli yağmur suyunun sulamada ve çeşmelerde kullanılmak üzere arıtılarak park içinde depolanması sağlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın