Sanatsal dönüşümün merkezi Küçükçekmece

Aziz Yeniay, İstanbul'un banliyösü Küçükçekmece'yi sanat ve kültür merkezine dönüştürmeyi başardı. Sanata yılda 25 milyon lira bütçe ayıran Belediye Başkanı Yeniay, Amsterdam Belediyesi'ni örnek alıyor. Hedefi 3 yılda bu rakamı 35 milyona çıkarmak.

İstanbul’un Küçükçekmece ilçesi Türkiye’nin son 10 yılda yaşadığı değişimin aynası gibi… Yakın zamana kadar İstanbul’un altyapısı eksik, ulaşımı zor banliyösü olarak bilinen ilçe, bugün sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin en önemli kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. İlçede yaşayan halk da sanatsal etkinliklere büyük ilgi gösteriyor. Sürekli bir konser, eğlence, etkinlik, tiyatro, sergiye ev sahipliği yapan Küçükçekmece’nin toplam nüfusu 715 bin. Geçen yıl belediyenin üç ayrı merkezde düzenlediği resim ve hat sergilerini 300 bine yakın sanatsever ziyaret etti.

BÜYÜK DEĞİŞİM
Ne oluyor bu Küçükçekmece’ye? Gidip yerinde dinledim… Küçükçekmece’yi kültür-sanat başkenti adaylığında rakiplerinden bir adım öne çıkaran AK Partili Belediye Başkanı Aziz Yeniay’a sordum “Kültür-sanatın belirli bölgelere ve kitlelere sıkışmışlığını kırmayı nasıl başardınız? 10 yıl önceki o bakımsız ilçeyle kültür-sanatı nasıl bir araya getirdiniz” diye… Yeniay çok ilginç bilgiler verdi. Kültür sanata yılda 25 milyon lira bütçe ayırıyorlarmış. Bu alanda Türkiye’nin bir numarası olduklarını söylüyor. Hatta Yeniay diyor ki, “Amsterdam Belediyesi’nin yıllık kültür- sanat harcaması 15 milyon euro (35 milyon lira). Üç-dört yıl içinde biz de bu kadar parayı harcamak durumundayız.”

KATILIM YÜKSEK
“Bir belediye sürekli park ve kültür merkezi yapamaz, bunları korumak ve işletmek durumunda” diyen Yeniay, ekliyor: “Belediyeler artık altyapı yapmamalı. Bunlar zaten tamamlanmış olmalı. Kaynaklarının bir kısmını sosyal yaşama harcamak zorunda.” Şu anda kültür ve sanat faaliyetlerini yüz binlerin üzerinde Küçükçekmeceli’nin takip ettiğini söyleyen Yeniay, açtıkları sergileri yılda ortalama 270-280 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade ediyor. İlçede sadece yetişkinlerde tiyatro izleyicisi 76 bin. İstanbul ortalamasına baktığımızda bu sayı oldukça yüksek kalıyor.

DEV ARENA YOLDA
Türkiye’nin en büyük arenalarından biri Küçükçekmece’de yükseliyor… Aziz Yeniay eylül ayında açılacak olan yeni projelerinden de bahsediyor: “10 bin kişilik tribünü ile toplamda 40 bin kişilik amfi tiyatrosu, seminer salonları, spor alanları var. Kapalı ve açık otoparkları ile Küçükçekmeceliler’in hizmetine girecek ve büyük bir kültür sanat abidesi olacak. “

İLÇEDE BİRÇOK SERGİ DÜZENLENİYOR
İlçede içinde sergi salonu olan 3 ayrı kültür ve sanat merkezi var. Bu salonlar birçok sergiye ev sahipliği yapıyor. Yeniay, kültür ve sanat merkezlerinin yapımına başladıklarında halkın bu çalışmaları biraz abartılı bulduğunu da itiraf ediyor. Oysa başkanın görüşü farklı: “Bu tüm belediyelerde kesinlikle olmalıdır. Her disiplinin kendi içerisinde temsilcileri olmalıdır” sözleriyle sanatın ilçeler için önemini vurguluyor.

HAT SANATI ÖNEMLİ
Resim, hat gibi güzel sanatların ilçeler için farklı bir anlam taşıdığı görüşünde Yeniay. Özellikle hat sanatının, başlı başına ele alınması gereken bir dal olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Çünkü tamamen İslam alemine özel bir sanattır. İslam sanatına ait tüm disiplinler, kendi kültürümüze ait izler taşımaktadır. Kültür merkezlerimizde hat sanatının en güzel örneklerinin sergilendiği birçok sergi yapıldı. Bunlar aslında geçmiş ve gelecek arasında önemli bir köprü vazifesi görerek, kültürümüzü yeni nesillerle tanıtan sergilerdir. “

KİŞİSEL KOLEKSİYON OLUŞTURUYOR
Bu kadar sanatla ilgili bir belediye başkanı bulmuşken “Kendi kişisel koleksiyonunuz var mı?” diye soruyorum. Yeniay’ın cevabı: ” Koleksiyon demek belki iddialı bir yaklaşım olur. Ama gerçekten sanata çok yakinen ilgi duyuyorum. Bazı sanatçılarımızın eserlerine dayanamıyorum alıyorum. Mesela hat sanatçısı Azim Bedri Goki’nin iki sergisini kültür merkezlerimizde yaptık.”

YEŞİL BELEDİYE BİNASI
Sadece sanat değil çevre de başkan için önemli bir konu. Çok yakında çevre dostu yeşil belediye binasına taşınacaklarının müjdesini veriyor: “Şuanki belediye binasının yarattığı pek çok sıkıntı, yeni bina ile ortadan kalkmış olacak. Yeşil alanları, otoparkları dikkat çekici büyüklükte. Hem çalışanlar, hem de hizmet almaya gelen vatandaşlarımız yeni binamızda çok daha rahat edebilecekler. Binanın en büyük özelliği minimum enerji sarfiyatı sağlayacağı için, minimum karbondioksit salınımında bulunacak olmasıdır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın