Sanatın Taş Hali: İç Mekanda Yaratıcı Doğal Taş Kullanım Örnekleri

Stoneline'ın desteğiyle hazırladığımız "Sanatın Taş Hali" serisinde iç mekanda yaratıcı doğal taş kullanım örneklerini inceliyoruz.

Axel Arigato Paris Mağazası

Halleroed, Axel Arigato’nun Paris’teki mağazasında heykelsi traverten vitrin kaideleri kullanılmış.

Günlük giyim mağazası olarak tanınan Axel Arigato’nun Paris’teki mağazası Halleroed tarafından tasarlanmış. Traverten podyumlar kullanılan tasarımda sneakerların heykel gibi sergilenmesi hedeflenmiş.

Rue Vieille du Temple Marais’de yer alan mağaza Axel Arigato’nun tasarımlarına ek olarak markaların tüm ayakkabı, giyim ve aksesuar yelpazesine yer veriyor. Mağaza açık sarı travertenden oluşan serbest bir duvarla 2 odaya bölünerek klasik dönem mimarisine atıfta bulunuyor.

Duvarlar ve döşemeler ham betondan oluşuyor, gridal bir asma tavan mağazanın aydınlatma sistemini gizleyerek bu ham malzemelerin üzerinden sarkıyor.

Oldukça gelişmiş, taraklı ya da betondan “görkemli” bir giriş yaratımına katkı sağlayan saf traverten taşla yapılan bir heykel serisini sergilemek bir sanat galerisine girerken ki hisse öykünüyor. Traverten aynı zamanda mağazanın arkasında kalan bir dizi rafta ve soyunma odalarındaki müşteri oturakları için de kullanılmış.

Svärdh’e göre traverten taş Axel Arigato’nun tüm parekende satış birimlerinde kilit bir unsur olmuş. O “Marka rengimiz soluk sarı bu yüzden doğal olarak sarı travertenden büyülendik” diye belirtiyor.

Teorema Milanese

Marcante-Testa, Teorema Milanese isimli konut projesinde yaşam alanlarını birleştirmek için mermer kullanmış.

Milano’daki apartman dairesinde yaşam alanlarını birbirine görsel olarak bağlamayı sağlayan yeşil ve gri tonlarında damarlı mermer kullanılmış.

Eskiden “klasik burjuva apartmanı” olarak tanımlanan Teorema Milanese zengin bir renk ve malzeme karışımıyla nitelik kazandırılması için Torino’daki Marcante-Testa tasarım ofisi tarafından yeniden tasarlanmış.

Tasarımcılar apartmanın klasik çizgilerini sürdürmek istemiş bu yüzden sadece sayesinde açık planlı yaşam ve yemek mekanı oluşturmayı hedefledikleri bir parça duvarla önemli bir yapısal değişikliğe gitmişler.

Soluk gri cipollino tirreno mermer oturma alanında heykelsi bir koltukla, büyük bir lamba ve haki yeşili bir kanepe ile bütünleşerek bir “kilim” gibi görünüyor.

Mermer aynı zamanda dışarıdaki ağaçlarla kaplı bulvara bakan büyük bir pencere oluşturmak için duvarın ve tavanın bir kısmına doğru genişliyor. Koyu yeşil verde alpi mermer merkezinde ahşaptan bir oval masa bulunan odanın kalan tarafını ve zemini çevreliyor.

Buradaki mermer döşeme, aynı zamanda, renkli bir bordür oluşturacak şekilde boyanmış olan balıksırtı desenli döşeme tahtaları ile yer değiştirilmiş.

Aesop New Bond Street Mağazası

Aesop’un Jamesplumb tarafından tasarlanan Bath New Bond Street mağazasında yerel Bath taşı kullanılmış.

Yakındaki bir şapelden alınan şehrin ikonik taşı mağazanın zemininde kullanılmış. Yıllarca cemaatin ayaklarının altında aşınmış ve daha sonra bu mekana kazandırılmış olan bu taş insanların yaşamsal pratiklerinin ve yolların karakteristik izleriyle dolu.

Binanın bodrum katından geri kazanılan Bath taşı, duvarlarda çerçevelenen seçkin parçalar ile iç mekana dahil edilmiş. Lavabo, raflar ve sayaçlar da bu yekpare taş parçasından yapılmış. Bu geniş parçalar için, Limpley Stoke’daki yerel taş ocağından 4 ton blok taş seçilmiş. Taş kazılmış, kesilmiş ve doğranmış…

Taşın yanı sıra, boyalı ahşap ve herhangi bir süslemeden kaçınan basit öğeler, baştan sona ince sadelik nedeniyle neredeyse manastır hissi veriyor.

Forte Forte Roma Mağazası

Moda markası Forte Forte’nin, Roma mağazasını yeşil oniks süslüyor.

Giada Forte ve Robert Vattilana tarafından tasarlanan Roma’daki moda mağazasının duvarları ve döşemelerinde yeşil oniks kullanılmış. Campo Marzio’nun merkezindeki Via Borgognona’da konumlanan Forte Forte Mağazası bir zamanlar sanatçılarla doluymuş. Giada Forte ve Robert Vattilana binanın geleneksel traverten cephesiyle zıtlık oluşturabilecek bir iç mekan hayal etmiş.

“Yeşil oniks mağazanın içine tamamen yerleşiyor, giriş mekanını zeminden duvara kadar kaplıyor.”

Afganistan’dan temin edilen oniks, büyük simetrik bloklar halinde işlenmiş ve mat bir yüzey elde etmek için çalışılmış. Mağazanın çevresinde dolaşan aydınlatma, mağazayı bir “çağlayan” ışıkla aydınlatıyor.

Forte malzeme için “özel mineral yapısı sayesinde, oniks ışıkla temas ettiğinde şeffaflaşıyor” açıklamasında bulunuyor.

Orijins Cafe

VSHD tarafından Dubai’de tasarlanan Orijins Cafe, dinamik bir yaşama sahip Uluslararası Finans Merkezi’nin tam merkezinde, zarif ve minimalist tasarımı ile sakin bir dinlenme alanı sunuyor.

Dubai merkezli iç mimarlık firması VSHD, tasarım ilhamını doğadan, özellikle çeşitli şekil ve dokularıyla Kızıldeniz kıyılarından toplanan taşlardan aldı.

Kum, deniz kabuğu, taş, ahşap gibi doğal malzemelerden ilham alınarak hafif renklerin tercih edildiği iç mekanda, mağara benzeri bir atmosfer yaratmak için organik hatlar ve eğimli yüzeyler oluşturuldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın