Sanatçılara Çağrı: Sanat, Kent ve Dönüşüm Üzerine

DEFAULT Masterclass: Sanayi Alanları, sanatla bütünleşiyor.

DEFAULT Masterclass, İtalya’nın Puglia bölgesinde yer alan Lecce şehrinin ev sahipliği yaptığı uluslararası kültürel ve sanatsal bir girişim. Etkinlik, eski sanayi alanlarının hayal gücü ve sürdürülebilirlik kavramı doğrultusunda, sanatın aracılığı ile nasıl aktif, ekonomik, belleksel ve bilgi birikiminin depolandığı alanlara dönüştürülebileceği tartışmasına yeni bir bağlam öneriyor.

21 Eylül 2011-30 Eylül 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikte on gün boyunca sanatçılar, küratörler, kültür üreticileri, uluslararası ortaklar ve yerel katılımcılar konuyu eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmek, revize etmek, somut ve gerçekçi politikalar, fikirler üretmek ve sanatın eski sanayi alanlarındaki rolü üzerine uygulamalar üretmek amacıyla bir araya geliyor.

DEFAULT Masterclass’ın organize edilme amacı oldukça güncel ve basit: sanatçılar, politika üreticileri ve kültürel direktörler kendilerini içinden çıkılmaz, etkisi tüm Avrupa’da hatta daha uzak bölgelerde bile hissedilen toplu kamu kesintileri içinde buldular. Diğer yandan kültür ve sanat endüstrisi kendilerini neyin bekliyor olduğu konusunda büyük endişeler yaşarken oldukça yakın ilişkiler içinde oldukları “kültürel dönüşüm projeleri”, “kültürel sermaye” ve “yaratıcı çeşitlilik” gibi yakın dostlarından geleceğini umdukları tekliflere veda etmekle yüz yüze. Ufukta bir geri dönüş gözükmüyor ve mevcut manzarada nasıl devam edileceğine dair henüz somut bir çözüm üretilmiş değil.

DEFAULT Masterclass bazı kilit sorular sormayı amaçlıyor. Şu anki (çetin) dönemde, dönüşüm projeleri üzerindeki büyük ölçekli devlet politikaları ile nasıl etkileşime geçebiliriz? Kent merkezlerini ve mahalleleri canlandırmak amacıyla kullanılacak kültürel temelli finansman için gereken politik desteği nasıl sağlayabiliriz ve arttırabiliriz? Sanatçılar, küratörler, sanat yönetmenleri ve politika üreticileri artık uygulanabilirliği olmayan ancak başka bir alternatifin bulunmayışından ötürü hala sağlam bir yere sahip “sanat ve dönüşüm” uygulamaları konusundaki yükümlülüklerini yerine getiriyor mu? DEFAULT Masterclass, 20 sanatçıya (10 kişi farklı ülkelerden,10 kişi ise Puglia Bölgesi’nden olmak üzere) sanat, kent, dönüşüm başlıklarına dair yapılacak tartışmaların bir parçası olmak ve bu başlıklara katkı sağlayabilmek gibi fırsatlar sunuyor. 10 gün boyunca katılımcılar, yoğun atölye çalışmaları ve seminerler ile araştırma kabiliyetlerini geliştirecek, iddialı küratörlerin desteği ile sosyal ağlarını kuvvetlendirecek ve teknik konularda bilgi alışverişi yapacaklar. Önde gelen ve uluslararası üne sahip küratörler, sanatçılar, sanat yönetmenleri ile birlikte Akdeniz ve Avrupa’dan gelen kültürel sanat organizasyonlarının delegeleri ile tanışacaklar.

Katılımcılar profesyonel tasarı önerileri konusunda cesaretlendirilecek. Basılı dökümanların yayımı ve sanatçıların bireysel projelerinin sunumu program bitiminde gerçekleştirilecek.

Son öğretim kadrosu ve ders içerikleri:
Lewis Biggs (Liverpool Bienali), Celine Condorelli (Sanatçı), Andrea Lissoni (Xing and Hangar Bicocca), Manon Slome (No Longer Empty), Alfredo Cramerotti (Küratör, AGM ve QUAD), Yesomi Umolu (Küratör, AGM), Hannah Conroy (Küratör, AGM), Andrea Siclodi (Künstlerhaus Büchsenhausen), Ana Hoffner, Paolo Mele (RAMDOM), Filipa Ramos (Yazar ve sanat eleştirmeni), Pietro Gagliano, Emiliano Paoletti (Bjcem), Chris Torch (intercult).
 

Organizatörler:
DEFAULT, RAMDOM Derneği bünyesindeki “Memorable Arts” projesi ile birlikte ve AGM tarafından ortaya çıkarılan AGM 11 çerçevesinde organize ediliyor. Atölye, Künstlerhaus Büchsenhausen (Innsbruck, Austria) ile birlikte yürütülecek.

Projenin ortakları, Sud-Est Derneği (Manifatture Knos), Fondazione Fitzcarraldo (ArtLab 11), Arci Puglia, Archiviazioni, Lecce Belediyesi, Lupiae ve Lecce Valiliği.

DEFAULT Masterclass Publia Bölgesi, “Principi Attivi 2010 – Giovani Idee per una Puglia Migliore” tarafından finanse ediliyor.

Sanatçılar İçin Sağlanacak Olan İmkanlar:
İtalya dışından gelen her bir katılımcılar, hava veya tren yolu ücretini de kapsayan maksimum 4000 Euro’luk bir hibe alacak.
Tüm katılımcıların konaklama ve öğle yemeği giderleri RAMDOM tarafından karşılanacak.

Bunların dışındaki giderler katılımcılar tarafından karşılanacak.

20 sanatçı 1 Haziran 2011-17 Temmuz 2011 tarihleri arasında açık bildiri ile seçilecekler.

Seçilen sanatçılar ile Temmuz ayı içinde katılımlarının onaylanması ve hibe için anlaşma mektubunun imzalanması amacıyla irtibata geçilecek.

Proje boyunca Lecce’de olacağını bildiren katılımcıların Masterclass’a eksiksiz katılımı ve belirlenen yerde konaklanması zorunlu.

Atöye çalışmasının dili İngilizce’dir.

Başvuru Koşulları:
Yaratıcı çalışmaların yer aldığı tüm katılım formları desteklenecek. 18 yaşın üzerindeki herkesin katılımına açık. Kazananlar, yaratıcı vizyonları, hedef kitleye hitap kabiliyetleri, proje sunumları ve yenilikçi tavırları göz önünde bulundurularak, seçici kurul tarafından belirlenecek.

Konu ile ilgili olarak default@romdom.net‘e e-mail gönderebilirsiniz.

“Başvuru Formu- İsim&Soyisim” ve diğer gerekli ekler:
Gerekli bilgiler kısmı dolu olacak şekilde başvuru formu

Sanatçının biyografisi ile birlikte kişisel bilgileri, eğitimi ve geçmişindeki sanatsal deneyimleri (2 A4 kağıdından fazla olmayacak şekilde)

Nüfus cüzdanı ya da pasaport’un noter onaylı bir kopyası

Sanatçının son çalışmalarına dair maksimum 5 adet görsel içeren bir portfolyo ya da gerekli dökümanları (video, taslak çizimler, ses dosyası vb.) içeren maksimum 1MB/ Video linki, Vimeo/YouTube ya da web sitesi linki

Sanatçının sanatsal çalışma/araştırma alanına dair 500 kelimelik bir açıklama

“Sanat, kent ve dönüşüm için sırada ne var?” sorusuna dair 500 kelimelik bir proje önerisi

idari masrafların karşılanması için kullanılacak olan 25 Euro tutarındaki başvuru ücretinin ödenmiş olduğuna dair banka makbuzu. Başvuru ücreti iade edilmez.

Tüm dosyalar .pdf, .doc ya da .zip formatında gönderilmelidir.

Başvuru Ücretinin Ödenmesi:
Başvuru ücreti IT64O0200816004000101284470 numaralı banka hesabına yatırılmalıdır.

 Ödemeyi, aynı zamanda PayPal (PayPal’ın yanı sıra kredi kartı) ile default@ramdom.net‘e de yapabilirsiniz.

Seçim ve destek:
Seçim komitesi aşağıdaki üç temel gereksinimi karşılayacak olan projeleri seçecek:

Masterclass’ın sanatsal odağına ve temel amaçlara bir cevap olarak önerilen projenin kalitesi, sanatçının açıklamaları ve önceki çalışmaları, AGM 11/RAMDOM tesisleri ve uzmanlığının desteği ile uygulamaya geçilecek olan öneri projesinin fizibilitesi.

RAMDOM, tüm kabul alan sanatçıların özgeçmiş, portfolyo ve eserlerinden oluşan bir arşiv oluşturacaktır.

Kabul alan sanatçıların bazılarını gelecek organizasyonlar (sergi, performans gibi ya da başka şehirlerdeki) için tekrar seçebilir.

Sanatçıların eserlerinin sergilenmesi, Masterclass’dan sonra gerçekleşecek.

Davet metini ve başvuru formu için: http://ramdom.net/it/2011/06/default-call-for-artists/

Etiketler

Bir yanıt yazın