Sanatçılar İçin Esnek Kullanımlı Bir Sosyal Konut

Apparata Architects tarafından tasarlanan sosyal konut, sanatçılar için esnek ve uyarlanabilir bir mekan yaratıyor.

Net yapısal okunabilirliğe sahip, üst üste yığılmış şekillerin eğlenceli bir tektoniğinden oluşan Sanatçılar Evi, hem kamusal hem de yerel bir bina olarak ikili bir role sahip. İki katlı üçgen form, standart daire tipinden farklılaşmaya olanak tanıyor ve çevredeki teraslı konutlara ve bloklara daha iyi bağlanıyor. Üst katlarda on iki daire bulunurken, daha geniş bir ritimle tasarlanan zemin kat, devam eden bir kamusal sanat programına ev sahipliği yapıyor.

Tasarım, ortak giriş terasları, avlu ve sokağa bakan kamusal alan aracılığıyla hem bina içinde hem de yerel alanda toplulukları desteklemeyi amaçlıyor. Yerleşik sanatçılar zemin katı hem kendi uygulamaları hem de kamu programı için çalışma stüdyosu olarak kullanabilirken, daireler ortak barınma olanakları sunuyor.

Üç daireden oluşan her bir set, birlikte yemek yeme, birlikte çalışma ve erişim için ölçeklendirilmiş ortak bir açık alanı paylaşıyor. Dairelerin bir katında çift kapı bulunuyor ve bu da partiler, çocuk bakımı veya ortak çalışma gibi isteğe bağlı ve esnek ortak yaşam olanakları yaratıyor.

APPARATA’nın konut modeli, koridor bazlı daire yerine açık endüstriyel üniteler geleneğinde uyarlanabilirlik, sağlamlık ve tavandan tabana cömert yükseklikler sağlıyor. Birleşik Krallık’taki dairelerin yerleşim planı, değiştirilemeyen koridorlar aracılığıyla tek yönlü kaçış yolları nedeniyle genellikle kısıtlı olsa da, Sanatçılar Evi, koridor ihtiyacını ortadan kaldıran ve zeminde yer tasarrufu sağlayan sağlam bir tipoloji sunuyor.

Konut sakinleri, dairelerine eklemeler yapmaya ve dairelerini uyarlamaya, ihtiyaçlarını karşılamak için duvarları kaldırmaya veya eklemeye davet ediliyor. Hammadde kaplamaları yapısal netlik sağlıyor ve sakinlerin neyin nerede inşa edilebileceğini kolayca okuyabilmesi anlamına geliyor.

Bina, %50 GGBS betondan oluşan tek bir yüzey kullanılarak inşa edilmiş ve çimentonun yarısı çelik endüstrisinin bir yan ürünü ile ikame edilmiş. Kalıp, standart yeniden kullanılabilir parçalar kullanılarak yapılmış. Açık tavanlar aşırı ısınmayı azaltmak için termal kütle sağlarken, kapalı yürüyüş yolları günün en sıcak saatlerinde güneşe maruziyeti azaltıyor.

Çift yönlü açıklıklar doğal çapraz havalandırmaya izin veriyor ve sıcak su, ortak Hava Kaynaklı Isı Pompası yoluyla sağlanıyor. Yapı, RIBA 2030 iklim mücadelesi hedefinden ve GLA’nın istenen hedefinden %20 daha az karbon içeriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın