Sanat Bizi Etiketlerden Kurtarabilir mi?

"Etiketsiz ve daha keyifli günlere. Tasarlamaya ve serbest bırakmaya" Oytun Berktan

Yazının başlığı aslında toplumsal bir “yaranın” çözümünün bulunduğu izlenimini veriyor olabilir. Ki dünyaları yeniden keşfetmiş de değiliz. Sanat, toplumda özgür bir ortamın oluşmasına ve özgürlük alanın genişlemesine katkıda bulunabilir mi sorusunu ilk biz sormuyoruz şüphesiz….

Düşünsel varoluş çabasının ekonomik hırsların gölgesinde kalmak zorunda bırakıldığı günümüzde ise sanatçının özgürlüğü ve sanatın nasıl bir ortamda icra edildiği de ayrı bir tartışma konusu. Tolstoy, sanatsal yaratıcılığın en temel gerekliliklerinden birisinin, sanatçının her türlü önyargıdan uzak, tam anlamıyla özgür olması gerektiğine işaret etmektedir.  Bu noktada belki günümüzde tabi olduğumuz meslek kavramının sınırlayıcı “etiketi” ve yaratıcı kişi üzerinde oluşturduğu baskı tartışma açısından önem kazanmakta.

Bugünlerde aynı bağlamı dert edinen, “Mimardan Müzisyene Sınırsız Yaratıcılık” adlı sergi, yaratıcı kişinin üretim pratiğinin meslekler ile sınırlandırılamayacağına dikkat çekiyor. Mimar, iç mimar, müzisyen, moda ve endüstri tasarımcısından oluşan 13 kişilik karma ekip belki de “mekanik” “sınırlandırılmış” üretim mitini kırmaya çalışıyor.

Sergide ünlü mimar Gökhan Avcıoğlu’nun 3 boyutlu objeleri yer alıyor.

Aslında mimarın “Bu bir bina olacak” diyene kadar baktığınız nesnenin sadece bir obje olduğunu hatırlamak, tasarıma ilişkin önyargılarımızla bir yüzleşme gibi… Söz konusu Gökhan Avcıoğlu, masada duranlar da 3D objeler oldu mu “bundan güzel bir bina olur” dediğiniz anda serginin temasıyla başbaşasnız… Halbuki masada duran güzel bir vazo da olabilirdi… 

Ya da sadece eskiz aşamasında kalıp, bir resim…

Ayşe Deniz Yeğin’nin Koridor çalışması ise disipliner şekilciliğe bir karşı duruş. Mimariden ilham alan moda tasarımı, yeni bir bakış açısı değil bir nevi ipucu…

Serginin bir diğer dikkat çeken işi mimar Tuncer Çakmaklı’nın Duran Adam’ları…

Farklı karakterlerde hazırlanan duran adamların üzerinde bulunan kesikler ise Gezi Parkı Direnişi sırasında hayatını kaybedenler için…

Sergide yer alan dikkat çekici isimlerden biri de Mercan Dede. Herkesin müziğiyle tanıdığı ünlü sanatçı şöyle diyor; “Gerçek anlamda sanat, kategoriler yaratan değil kategorileri ortadan kaldıran bir süreç benim için,”.

Ve çerçevesinde sınırsız muazzam gizemli dünyasını izleyiciye sunuyor. 

Sergi 25 Aralık’a kadar ARMAGGAN Art & Design Gallery’de devam edecek. Önyargı ve etiketlerden uzak sınırsız yaratıcılığa bir adım atmak isteyen herkese tavsiye ederiz.

Etiketler

Bir yanıt yazın