SANAA’dan Peyzaj Öncelikli Yapı

Connecticut'un New Canaan kentinde korunmuş bir alanda yer alan 65.000 metrekarelik transparan kütle, Grace Farms Foundation'ın merkezi için SANAA tarafından tasarlandı. Merkez 2013 Şubat'ta kullanıma açılıyor.

SANAA ortakları Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa 2010 Pritzker Ödülü’nden bu yana Amerika’daki ilk binaları için bir öneri sundular. New Canaan kentindeki 65.000 m2, cam, çelik, beton ve ahşap malzemelerin kullanıldığı yapı, bir hayır kurumu olan Grace Farms Foundation’a ait 75 dönümlük arazi boyunca uzanıyor.

Grace Farms Foundation önceden parsellenmiş bu araziyi 2008’de satın aldı. 2009’da orman, ova ve sulak alanların sürekliliği için korumaya aldı. Merkez tasarımı için bir firmanın varolan at ahırlarının üstüne ofis ve toplanma alanları ekleme önerisi tartışmalara yol açtıktan sonra, kurum süreçle ilgili karar verilmesi için Paratus Grup Başkanı Andrew Klemmer’i proje direktörü olarak görevlendirdi.

Klemmer bir “re-set” süreci başlattı ve profesyonel danışmanlık da yapan eski Pritzker Mimarlık Ödülü direktörü Bill Lacy ile mimari bir araştırma içine girdi. Kurum, Klemmer ve Lacy’nin ortak çalışmasının sonucunda 25 mimar ve dört firma belirlendikten sonra, “peyzajı tasarımın bir parçası” olarak kullanan SANAA’nın önerisi seçildi.

Kurum temsilcileri SANAA’nın önceki projelerini -Japonya’daki 21. Yüzyıl Çağdaş Sanatlar Müzesi, Koga Park Cafe ve Ohio’daki Toledo Sanat Müzesi- şeffaf kütlelerin iç ve dış mekanla kurduğu ilişki ve insan hareketinin akışkanlığı açısından oldukça etkili buluyor. Klemmer “Biz, ikon bir yapı derdinde olan mimarlar istemiyoruz. Biz tasarladıkları binayı görünmez kılan mimarlar peşindeyiz”, diyor.

SANAA tasarım sürecine New Canaan için kentsel ölçekte bir plan hazırlayarak başladı ve bu durum Grace Farms Foundation tarafından oldukça önemli bulundu. Klemmer, “Onlar bina hakkında konuşmadan önce onu nasıl koruyabilecekleri ve kullanabileceklerini anladılar”, diyor.

Ayrıca SANAA’nın önerdiği strüktür belli bir ağaç hattı ve eğimli yeşil araziyle birlikte kapalı, şeffaf pavilyonları oluşturuyor. “River” olarak adlandırılan ve OLIN’in tasarladığı peyzaj içinde yer alan yapı Grace Topluluğu Kilisesi için bir mabet, kütüphane, spor salonu, yemek alanı ve toplantı alanlarından meydana geliyor. SANAA, H şeklindeki, büyük at ahırını ofisler için yeniliyor.

“River” projesinin 2013 Şubat ayında açılması düşünülüyor ve tamamlanmasının iki seneyi bulacağı söyleniyor. Klemmer projenin tahminen 50-60 milyon Dolar’a mal olacağını söylüyor. Klemmer “Pritzker kazanma önceliğine karşı olarak, bu yapı ziyaretçilerin aklından çıkaramayacağı bir bina olmaktan ziyade peyzaj öncelikli bir yapı olarak kendini göstermeli”, diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın