Samsun Kent Müzesi çalışmaları hız kazandı

Geçen yıl yapılan Tarihi Kentler Birliği Samsun Buluşması’nda “Her kentte bir kent müzesi ve arşivi” konusu gündeme gelmiş, kent müzelerinin kurulması teşvik edilmişti.

Samsun’da ise müze çalışmaları, TKB toplantısından önce, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve ekibinin desteğiyle başlamış, müze binasının tespiti, restorasyon projeleri, kent müzesinin tasarımının hazırlanması için ilk adımlar atılmıştı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, müze kurma çalışmalarına hız verdi. Son durumu incelemek için Samsun’a giden Metin Sözen ve ekibi, Samsun Kent Müzesi ve Arşivi çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve ekibinin katıldığı toplantıda, müzenin tasarım ve sergileme projeleri incelendi.

Restorasyon çalışması devam eden Kent Müzesi ve tarihi konservatuar binasını inceleyen heyet, Saathane Meydanı’nda başlayan düzenleme projesi hakkında da bilgiler aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz’ın eşliğinde yapılan inceleme gezisinde, belediyeye ait Taş Kırma ve İşleme Fabrikası, sahil yolundaki düzenleme çalışmaları ve Amazon Parkı da incelendi.

Prof. Dr. Metin Sözen, Samsun Valiliği İl Özel İdaresi’nin hazırladığı “İpek Yolunda Bir Durak Çakallı Projesi” hakkında bilgi almak için, Çakallı köyünü de ziyaret etti. Sözen, hanın yanındaki tarihi köprü ve karşısındaki tarihi ahşap mescitle projenin bütünleştirilerek tarihsel mirasın öne çıktığı bir çevre oluşması gerektiğini söyledi. Bu ziyaretin ardından, İl Genel Meclisi hanın etrafındaki arsaların ve ruhsatsız yapıların kamulaştırılması için ilk adımları attı.

OKA, Samsun il özel İdaresi ve Başbakanlık DPT’nin mali desteği ile restorasyon çalışmaları devam eden, 13.yüzyıl Anadolu Selçuklu dönemine ait olan tarihi Çakallı Han, Kavak ilçesinin yaklaşık olarak 11 km kuzeyinde bulunuyor.

Samsun’da, Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğin yürüttüğü eş zamanlı projelerle, kentin kültürel aksları birbirine bağlanmış ve ayakta kalmayı başarabilmiş tarihi dokunun görünür olması sağlanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın