Samatya’da ne oluyor?

Samatya'da Ermeniler saldırılardan tedirgin. Polis 'hırsızlıktan' şüpleniyor. Emlakçılarsa 'kentsel dönüşüm' diyor.

Samatya’da geçen aralık ayında 84 yaşındaki Ermeni Maritsa Küçük, evinde bıçaklanarak öldürüldü. 6 Ocak’taysa Surp Dzınunt ayinine giden bir kadın kaçırılmak istendi. Önceki gün yine Ermeni 86 yaşındaki Sultan Aykır evinin önünde saldırıya uğradı. Son zamanlarda Ermenilere yönelik dikkat çekici bu saldırılar, semtte tedirginlik yarattı. Bu nedenle semtte, olayları değerlendirecek birini bulmak güç. Konuşanlar isimlerinin yazılmasını istemiyor. Bazı kişilerin evlere gelip “Ne zamandır buradasınız, hep burada mıydınız?” diye sormasının tedirginliği arttığını söyylüyorlar. Samatyalı D.A. “Önceleri ben de saldırıyı münferit buldum. Böyle bir şeyin artık olmayacağına inanmak istiyoruz. Yıllardır sakin bir yaşam var. Bozulacağına inanmak güç” derken, G.V ise çocuklarına “Din dersinde ne okuyorsunuz, Türkçe’yi nerede öğrendin?” gibi sorular sorulduğunu dile getiriyor. P.G. ise şöyle diyor: “‘Hrant Ahparig’ öldürüldükten sonra çok insan için iyice tatsızlaştı olanlar. Zaten sürekli dışlandığın, vatandaş sayılmadığın bir yerde parmak kaldırıp kaldırıp ‘Ben de ben de’ diyorsun. Bir parmak da daha ne kadar kırılır? Yurtdışında akrabası olan gitmeye bakar. Ama insanın bu yüzden toprağından vazgeçmesi ne kadar içine dokunuyor…” Yaklaşan 2015’le beraber saldırıların artacağı endişesi de dile getiriliyor. Yaşlılar sokağa çıkmıyor, yabancılara kapı açılmıyor, çocuklar okula giderken sıkı sıkı tembihleniyor.

Samatya’da konuşulan bir diğer konu ise ‘ kentsel dönüşüm .’ Emlakçı A. K. “Burası Türk olsun Ermeni olsun, fazla varlıklı olmayan nüfusuyla İstanbul ‘da yeni yerler arayan ve yeni yerlere açılmak isteyenlerin tercihi haline geldi. Müteahhitler evlere teklif veriyor, bazı evlerde yalnız yaşayanlar doğal hedef haline gelebilir de” diyor.

Polisin ‘hırsızlık’ şüphesi
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, semtte yaşanan saldırıları 20 kişilik özel ekiple takip ediyor. İlk bulgulara göre bölgeden Ermenileri kaçırmaya yönelik sistemli, organize bir saldırı olduğu yönünde bir bulguya rastlanmadığı belirtildi. Polis, yaşlı kadınların hedef alındığı ‘hırsızlık’ olayından şüpheleniyor. Bir ay içerisinde ismi gizli tutulan Tokatlı ve Kastamonulu iki yaşlı kadının daha saldırıya uğradığı ifade ediliyor. Emniyet kaynaklarının verdiği bilgiye göre; hırsız özel olarak yaşlı, kendini koruyamayacak kadınları takibe alıyor. Uygun zamanda da saldırıyor. Hırsızlığın organize mi bireysel mi olduğuysa araştırılıyor.

Çok tehlikeli gelişmeler
Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De’den Cengiz Alğan: “Valilik’ten randevu istedik. ‘Yazılı cevap vereceğiz’ denildi. Geniş bir saldırı dalgasının başlangıcı olabilir. Hepsinin Ermeni ve yaşlı kadınlar olması, 2015’e yaklaşılması bizi düşündürüyor.Tehlikeli bir gelişme. Nefret suçu olarak görülebilir ama daha geniş bir planın parçası gibi.”

Failler hemen bulunmalı
Gamurç programının yapımcısı Aris Nalcı: Birkaç yıldır Ermenilere ya da şöyle diyelim etnik kökeni farklı olanlara karşı harekete geçmiş bir kitle var. Ermeni cemaati kaygıdan sessiz kalıyor. İki yıl önce okulunda dövülen Ermeni öğrenci şikâyetini geri almıştı. Failleri bulunmazsa ise bu olay başkalarına cesaret verecek.”

Etiketler

Bir yanıt yazın