SALT ve Tate Modern işbirliği yapıyor

Ortadoğu, Asya-Pasifik ülkeleri, Güney Amerika, Afrika ve Doğu Avrupa’dan kurumlarla karşılıklı sergi ve küratöryel paylaşımı destekleyen bir program hazırlayan Tate Modern, bu kapsamda yeni bir sergi serisi başlattı.

Kurum, serinin Kasım 2011’de gerçekleştirilecek 3. sergisi için SALT ile işbirliği yapıyor. SALT Araştırma ve Programlar ekibinden Proje Sorumlusu Duygu Demir ve Tate Modern Asistan Küratörü Kyla McDonald’ın araştırmasıyla hazırlanan “Dünyayı kurtarmamaya karar verdim.”, 4 Kasım’da Londra’daki Tate Modern Level 2 Gallery’de ziyarete açılıyor.

Sergi, kariyerinin erken dönemindeki 4 sanatçıya odaklanıyor. Mircea Cantor, Mounira Al Solh, Yto Barrada ile sanatçı kolektifi Slavs and Tatars’ın işleri, sosyal keşif ve yorumu mizah ve ironiyle birleştirerek, düşünme alışkanlıklarını bozuyor. 9 Ocak 2012’ye kadar devam edecek sergi, adını, Mircea Cantor’un 2011 tarihli “Dünyayı kurtarmamaya karar verdim.” videosundan alıyor. Güncel endişeleri basit ve dolaysız jestlerle ele alan Cantor, işinde, en basit ifadelerin altındaki karmaşıklığı yansıtıyor.

Fas’ta yaşayan ve çalışan sanatçı Yto Barrada’nın, sergide bulunan heykel, manifesto ve filmden oluşan işleri, mizah ve alay üzerinden, ülkesindeki modernleşme sürecini konu ediyor. Mounira Al Solh, “Rawane’s Song” (Rawane’nin Şarkısı) adlı 2006 yapımı otobiyografik videosunda, önceki jenerasyonlardan gelen Beyrutlu sanatçıların gölgesinde Lübnan savaşlarına dair iş üretme uğraşılarını esprili ve zekice ele alıyor. Sanatçı, ironik bir şekilde, sakınmak istediği konulardan bahsediyor. Slavs and Tatars ise “eski Berlin Duvarı’nın doğusundan, Çin Seddi’nin batısına” şeklinde sınırladıkları bölgeyi inceliyor. Metin bazlı işleri birçok farklı kaynaktan gelen kolektif; çift anlamlı sözler, yanlış çeviriler, dil engelleri, Doğu ve Batı arasındaki ikiye bölünmüşlük gibi kavramların üzerine gidiyor.

SALT ve Tate Modern’in birlikte hazırladığı serginin, yeni işler eklenerek büyüyecek devam niteliğindeki 2. bölümü, 20 Mart-20 Mayıs 2012 tarihleri arasında SALT Beyoğlu’nda ziyarete açılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın