SALT Araştırma Fonları 2022 Projeleri Belirlendi

SALT Araştırma Fonları’yla bu yıl, Türkiye’de kent, toplum ve ekonomi tarihi ile 1950’ler sonrası mimarlık, tasarım ve sanat konulu 153 başvuru arasından seçilen altı proje desteklenecek.

SALT Araştırma, Türkiye’nin sanat, mimarlık, tasarım, kent, toplum ve ekonomi tarihine odaklanan basılı yayınlar ile dijital arşiv belgelerini araştırmacıların kullanımına sunuyor. Garanti BBVA tarafından kurulan SALT’ın bilgi üretimi ve paylaşımını desteklemek için 2013’te başlattığı SALT Araştırma Fonları ile, disiplinlerarası ve çok yönlü yaklaşımlar sunan ve yeni kaynakları görünür kılan özgün çalışmaların teşvik edilmesi amaçlanıyor.

SALT Araştırma Fonları’nın bu yılki seçici kurulunda Deniz Artun (Nev Galeri), Doç. Dr. Bülent Batuman (Bilkent Üniversitesi), Doç. Dr. Burak Onaran (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) ile SALT’tan Farah Aksoy ve Lorans Tanatar Baruh yer alıyor. Değerlendirme sürecinin ardından, Türkiye’de kent, toplum ve ekonomi tarihi ile 1950’ler sonrası mimarlık, tasarım ve sanat konulu 153 başvuru arasından seçilen altı projenin her birine 15.000 TL’lik fon desteği sağlanıyor.

2013’ten bu yana toplam 68 projeyi destekleyen SALT Araştırma Fonları, mevcut kaynaklara yeni bakış açıları sunan ve göz ardı edilmiş konulara özgün yaklaşımlar getirerek toplumsal ve kentsel hafızaya katkı sağlayan projeleri kapsıyor.

2022’de desteklenecek araştırma projeleri: Başak Altın, “Lucia Moholy’nin Ankara Yılları: Sürgünde Bir Kadın Fotoğrafçı”; Bilge Beril Kapusuz Balcı, “Mimarlık, Politika, Estetik ve ‘Kağıttan Meseleler’: Çevre Dergisi (1979-1981) ve Mimarlık Yayıncılığı Sahnesindeki Yarım Kalmış Aracılığı”; Can Memiş, “Bellek Hakkının İhlali Olarak Yitirilmiş Bir Hafıza Mekânı İhtimali: Sultanahmet Cezaevi”; Efe Murat Balıkçıoğlu ve Emirhan Eringen, “Kayıp Avangart: Yüksel Pazarkaya Stuttgart Somut Şiir Okulunda”; Hazal Özdemir, “Geri Dönmemeye Yemin Ettiler: İmparatorluğun Sonunda Ermeni Göçü ve Fotoğrafik Belgeleme”; Serim Dinç, İnci Olgun ve Sait Gözü, “Oda-Avlu-Mahalle: Mardin Latifiye Mahallesi”.

Projelerin çıktıları, araştırmacılar ve seçici kurulun katılımıyla herkesin erişimine açık olarak düzenlenecek bir sunum programıyla Aralık 2022’de tartışmaya açılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın