Salgın Hastalıklara Karşı Şehir İnşa Etmek Mümkün mü?

BBC Türkçe, Harriet Constable'ın BBC'nin Future bölümünde yayınlanan "How do you build a city for a pandemic?" başlıklı yazısını Türkçe olarak yayınladı.

Harriet Constable, The Cooper Union’dan Lydia Kallipoliti, The Fever and Pandemic (Ateş ve Pandemi) adlı kitabın yazarı bilim muhabiri Sonia Shah, Harvard Graduate School of Design’da öğretim üyesi olan Elvis Garcia, UNStudio’dan mimar Marianthi Tatari, ARUP’tan küresel sürdürülebilir gelişme müdürü Jo da Silva gibi isimler görüşerek hazırladığı yazısında “salgın hastalıklara karşılık nasıl şehirler inşa edilebilir?” sorusunun cevaplarını arıyor.

“Sanayi Devrimi döneminde kentlerin hızla büyümesi salgınların yayılmasında büyük rol oynayan kirli sokakların çoğalmasını getirdi. Londra ve New York gibi şehirler büyüdükçe tifo, kolera gibi salgınlar öyle büyük sağlık sorunlarına yol açtı ki tamamen yeni bir hijyen sistemi, kanalizasyonların inşa edilmesi gerekti. Kanalizasyonların inşası bir çok kentte salgın hastalıklardan ölümleri büyük ölçüde azalttı.

Zaman içinde şehirlerde inşa edilen binalarda ışık ve havalandırma koşulları iyileşti ve bir konutta yaşayan insanların sayısı azalmaya başladı.

Son yıllarda kent planlamasında sağlığa odaklanma çağrıları ve bunların pratikteki etkileri de artıyor.

Sonuçta evet, bazı gelişmeler oldu ama kalabalık kent merkezleri hala salgınların yayılması açısından sorunun büyük bir parçasını oluşturuyor.

Hızlı ve etkili sağlık önlemleri alınmadığı takdirde, virüs, en büyük ve bağlantıları en gelişkin şehirlerde en hızlı yayılıyor.

2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68’inin şehirlerde yaşayacağı öngörüldüğüne göre, kentlerin biran önce büyük salgınlara uygun bir şekilde tasarlanmasının aciliyeti ortaya çıkıyor.”

Yazının orijinalini burada, Türkçe’sini burada bulabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın