Sakin Şehrin ‘Özel’ Tepkisi

Yarım asırlık zeytinlik alan özelleştirilip imara açılıyor.

Eşsiz doğasıyla bilinen Akyaka’da halk tepkili. ‘Sakin şehir’in sakinleri, Zeytin Koruma Kanunu’nun hiçe sayılarak Akyaka’nın betonlaştırılacağım söylüyor

Türkiye’nin 9 ‘sakin şehri’nden biri Muğla Akyaka merkezindeki ‘özel çevre koruma bölgesi’ içerisinde bulunan yaklaşık 20 dönümlük zeytinlik alanın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından satılmak istenmesi bölgede betonlaşma endişesine neden oldu. ÖİB, hazineye ait ve üzerinde yüzlerce yetişkin zeytin ağacının bulunduğu arazi için önce imar planı değişkliği yaptı ve araziye yoğun inşaat izni verdi.

‘Özel çevre koruma bölgesi’ içinde kalan yemyeşil zeytinlik geçtiğimiz gün hazırlanan ihale dosyasıyla satışa çıkarıldı. İhale şartlarının belirtildiği dosyada, arazi ‘zeytinlik yapılmak suretiyle işgal edilmiş olup işgali devam etmektedir’ ifadesiyle tanıtıldı. Arazi için 6 Mart’a kadar teklifleri değerlendirecek başkanlık sonrasında ise açık arttırma usulüyle ihaleye çıkacak. Ancak bölgede ihaleye yönelik tepkiler var. ‘Sakin şehir’deki sivil toplum kuruluşları özelleştirme ihalesine dava açmaya hazırlanıyor.

‘Biraz acele edilmesi gerekiyor’

Zeytinlik alanın imara açılmasına karşı çıkan Akyakalıların oluşturduğu Akyaka Dayanışması platformunun temsilcisi Serdar Denktaş, bahse konu alanla ilgili hazırlanan ihale dosyasına itiraz edeceklerini belirterek, “Mimarlar Odası son yaşanan gelişmeyle ilgili mahkemeye gidecek ve yürütmeyi durdurma talep edilecek. Özelleştirme İdaresi, alanın imar planını değiştirdi. Ancak ‘özel çevre koruma bölgesi’ olan bir alanla ilgili başkanlığın böyle bir yetkisi yok. Buna karşı Akyaka Belediyesi’nin temmuzda açmış olduğu bir dava var. Belediyenin avukatlarıyla temas halindeyiz. Biraz acele edilmesi gerekiyor. Zeytinlik özelleşirse bütün süreç boşa gidecek” dedi.

Yüzde 40’a yakın imar hakkı

Denktaş, Zeytin Koruma Yasasına göre, ağaçlan dikenlerin o ağaçların meyvesinden yararlanma hakkı olduğunu kaydederek “Araziye zeytin ağaçlarını diken Mehmet Gümüş ve ailesi zeytinleri toplayıp değerlendirme hakkına sahip. Özelleştime İdaresi’nin tutumunda Zeytin Koruma Yasası da dikkate alınmamış. Yasaya göre bahse konu alana yüzde 10 imar yapılabilirken yüzde 40’a yakın imar hakkı tanınıyor. Özelleştirmeye konu araziye 1950’li yıllarda zeytin ağaçlarını Mehmet Gümüş isimli bir belde sakini zilyet usulüyle dikmiş. Yemyeşil zeytinlik alan, zilliyet bedellerinin ödenememesi üzerine önce mahkemelik olmuş, ardından da 20 yıl önce hazineye devredilmişti. Arazideki zeytin hasadı devam ediyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın