Sakin Şehir Akyaka’ya ‘altı kat’

Akyaka'da 19 bin metrekarelik zeytinlik alan imara açılırken 'kot' düzenlemesi de değiştirildi. Akyakalılar 'altı kata kadar betonlaşma' korkusuyla plana karşı harekete geçti.

Türkiye ‘nin dokuz sakin şehrinden (cittaslow) biri olan Akyaka’da 19 dönümlük zeytinlik alanın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından değiştirilen imar planıyla yapılaşmaya açılması, bölgede ‘betonlaşma’ korkusuyla tepkiye yol açtı.

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka, Türkiye’nin doğal cennetlerinden Gökova’da. Akyaka Yerel Yönetim Platformu’nun internet sitesinde yer alan bilgilere göre Gökova Özel Çevre Koruma Alanı’nda, Akyaka Belediyesi sınırları içinde yer alan 19 bin 300 metrekarelik zeytinlik alan, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca özelleştirme programına alınarak yeniden imar planı yapıldı.

Platform, ön hazırlık ve jeolojik etütler yapılmadan, Şehir Plancıları Odası ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü görüşleri alınmadan hazırlanan yeni plana itiraz etti. Platform, bu planla, Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde kalan ve yavaş şehir statüsünde olan Akyaka’da çok katlı yapılaşmanın önünü açmasından endişe duyuyor. İnternet üzerinden başlatılan imza kampanyasında, plan değişikliğinin iptal edilmesi isteniyor.

Akyaka Yerel Yönetim Platformu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yazdıkları dilekçede doğayı ranta feda ederek büyümeyi öngören imar planlarına tepkilerini dile getirdi. Dilekçede, tüm Akyakalıların ortak yararlanma hakkı olan bu kamusal alanın imar planı yetkisinin Akyaka Belediyesi’ne devri istendi. Alandaki zeytin ağaçlarının yasal korumaya alınması da talep edildi.

Belediye Başkanı: İtiraz ettik ama reddedildi

Radikal’e konuşan Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Nalçacı, Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) sınırları içinde olan Akyaka’nın imar planı yeniden yapılırken Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün görüşü alınmaksızın konut alanının genişletilmesine itiraz ettiklerini ancak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca reddedildiğini söyledi. Planda yer alan “Yapılara, yapının cephe aldığı yoldan kot verilir” ibaresine de itiraz ettiklerini belirten Nalçacı, arazinin eğimi dikkate alındığında çizilen örnek projelere göre çatı katı dahil altı katlı bina yapılmasının mümkün hale geldiğini anlattı. Nalçacı, Akyaka’nın mevcut planında “Azami kot, bina köşe noktalarının ortalamasıdır” şeklinde bir düzenleme varken, çok katlı yapılaşmayı mümkün kılan kot düzenlemesinin kaygı verici olduğunu söyledi. Mevcut imar planlarında Akyaka’da binaların yüksekliği iki-iki buçuk katla sınırlı tutuluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın