Sahte Mekanlarda Gerçek Tatiller

Avusturya'lı fotoğrafçı Reiner Reidler, "Fake Holidays" fotoğraf sergisinin kitabını yayınladı*.

Sanatçının sahte mimariler ve peyzajlar ile donatılmış gerçek mekanlarda fotoğraf çektiren insanları ele aldığı bu fotoğraf serisinde Türkiye’den de kareler bulunuyor (kimse şaşırmamıştır). Bir nevi Las Vegas sendromu olarak görülebilecek bu öykünme, aslında 19. yy’da turizmin yükselişi ve insanların rahatça uzak çoğrafyalara seyahat edebildiği günümüzden daha eskiye dayananıyor.


Astronot, Topkapı Palace Oteli, (© Riner Reidler, 2006)

Yolculuğun ucuz ve güvenli olmadığı ancak Dünya’nın bir bütün olarak keşfedildiği, kategorize edildiği, yıllara dönebiliriz. 15. yy’dan itibaren yeni dünyaların keşfiyle yükselişe geçen ve giderek sivilleşen ‘öteki’nin, egzotik olanın, fethedilmesi fikri, 20.yy’da hızlıca heryere yayılan modern turistin hala ortaklaşabildiği bir kültür sanki. Yine de bu ötekine duyulan merak, nefret ve tutkunun harmanında varolan gerçek-üstü mekanlar çok daha primitif bir dürtünün de parçası gibi. 


Window of the World #01, Shenzen, Çin (© Riner Reidler, 2008)


Horizon, Tropical Islands, Almanya (© Riner Reidler, 2007)

Neredeyse endüstri devrimi insanının doğasında olduğu hissini yaratan bu yönelim, ilerleyen yıllarda bir çeşit alt-kültür mü oluşturacak, nostalji olarak mı kalacak, yoksa Ballard’ın da öngördüğü üzere bu modern seyahat/keşif/fetih hissiyatı gelecekte de kararlılığını koruyacak mı göreceğiz.


Insect Screen, Titanic Resort Otel, Antalya (© Riner Reidler, 2006)


Superman above Red Square, Topkapı Palace Oteli, Antalya (© Riner Reidler, 2006)


The Talk, Ski Dubai Indoor, Dubai (© Riner Reidler, 2006)


Mexico, Epcot, Disney World, Orlando, Florida, (© Riner Reidler, 2005)

*Tüm fotoğrafları ve kitabı buradan edinebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın