Sahibinden satılık kilise!

Var mı almak isteyen? Dünyanın en eski üçüncü kilisesi olarak biliniyor. Restore için izin alınamayınca, satılmasına karar verildi.

Mudanya’nın Kumyaka Köyü’ndeki dünyanın en eski üçüncü kilisesi olarak gösterilen 1227 yıllık Başmelekler Kilisesi, 400 bin dolara satışa çıkarıldı. Kiliseyi 10 yıl önce satın alan İstanbullu işadamı Mete Yalçın, tarihi eseri restore etmek için gerekli izni alamayınca vazgeçerek, kiliseyi satma kararı aldı.

1227 yıllık kilisenin satışa çıkarılmasının ardından almak için harekete geçtiklerini ifade eden Kumyaka Köyü Muhtarı Razim Batmaz, “Biz mülk sahibiyle takas yoluyla veya para karşılığı kilisenin köye alınmasıyla ilgili görüştük. Bizim vermiş olduğumuz rakamlar mülk sahibini tatmin etmedi. Bu kilisenin bir şekilde ayağa kaldırılması gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı veya Bursa Valiliği tarafından sahip çıkılıp bir şekilde kamulaştırılıp kültür turizm merkezi haline getirilmesi bölgede canlılığı sağlayacaktır” diye konuştu.

‘GÖÇMEN BİR AİLEYE İSKÂN OLARAK VERİLMİŞ’
Başmelekler Kilisesi’nin içinde bulunduğu bölgenin 1938 yılından sonra devlet tarafından göçmen gelen vatandaşlara iskan olarak verildiği belirtiliyor. Alınan bilgilere göre 1990 yılında işadamı Mete Yalçın’ın, satın aldığı arazi üzerinde düzenlemeler yapmak istediği, fakat Anıtlar Kurulu tarafından izin alamadığı ifade ediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın