“Sağlıklı Bir Yaşam Alanı Olarak Ev” Tasarım Yarışması Sonuçlandı

Baumit’in Türkiye’de ilk kez düzenlediği ‘Sağlıklı Bir Yaşam Alanı Olarak Ev’ temalı tasarım yarışması sonuçlandı. Yarışmada; konutları yataydan düşeye taşıyan, avlu gibi açık mekânlarla konutu çoğaltarak dışa açan, uygulanabilir ve aidiyet duygusunu öne çıkaran 3 proje ödüle layık görüldü.

Farklı disiplinlerden yüksek lisans öğrencilerinin “ev” meselesini yeniden ele aldığı yarışmaya yaklaşık 50 proje başvurdu. Jürinin 3 elemeden geçirerek değerlendirdiği projelerin üçü 10’ar bin TL ve bu üç projeden biri de jüri özel ödülü olarak 3 gece 4 gün Baumit VivaPark ve Viyana Gezisi ile ödüllendirildi.

Katılımcıların eski adıyla taşlıkları, avluları, eyvanları; yeni adıyla balkonları, terasları, verandaları gibi içle dış arasındaki mekânları ve yapının kaplaması olan ‘kabuk’ konusunu karşılaştırmalı olarak irdeledikleri yarışma, geleceğin ev konseptine dair fikirleri de bir araya getirdi. Aidiyetin akıllı evden daha önemli olduğunu benimseyerek konutun yatay kurgusunu düşeye taşıyan, açık mekânlarla konutu çoğaltarak dışa açan 32 sıra numaralı proje eşdeğer ödüle layık görüldü.

9 sıra numaralı proje ise bir avlu etrafındaki çekirdek yapıyı saran ara yüzlerin herhangi bir yerde ve herhangi bir yöne doğru çevrilerek kullanılmasını sağladığı için yersiz yurtsuz gibi görünen ama tam o yere göre olabilecek olan bir yapı türünü işaret ettiği için eşdeğer ödüle layık görüldü.

Yeni yapılara olduğu kadar mevcut yapılara da uygulanabilir yalınlıkta bir öneri sunan 8 numaralı proje de karar vericilerin ortak bir düşünce üretmesinin önünü açan ve yapılardaki ara yüz oluşumunu sağlayabilecek çok güçlü bir proje olması nedeniyle başarılı bulundu. Hemen yarın uygulanabilir nitelikte olmasıyla da hem eşdeğer ödüle hem de özel ödüle layık görüldü.

Etiketler

Bir yanıt yazın