Safranbolu’ya ‘Avrupa Şeref Bayrağı’ Verildi

Safranbolu’da Avrupa Ödülü’nün ikinci ayağı Avrupa Şeref Bayrağı için tören düzenlendi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Onur Üyesi Edeltraud Gatterer UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan şehre şeref bayrağı verdiği için gururlu olduğunu söyledi.

1994 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan Safranbolu’ya ‘Avrupa Şeref Bayrağı’ verildi. Avrupa Şeref Bayrağı, 1955 yılından beri verilen Avrupa Ödülü’nün ikinci ayağı. İstanbul, Bursa ve Ankara Türkiye’de Avrupa Ödülü’ne sahip şehirler. Safranbolu şehirlerin ardından Avrupa Ödülü yolunda ilerleyen ilçe oldu. Karabük Valisi İzzettin Küçük, “Avrupa bu ödülü verirken, en önemli kriter farklılık, kimlik sahibi olmak.” dedi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından Safranbolu’ya verilen ‘Şeref Bayrağı’ teslim töreni yapıldı. Safranbolu Misak-ı Milli Meydanı’ndaki törende konuşan Karabük Valisi İzzettin Küçük, Avrupa Parlamentosu’nun ödülü titiz bir değerlendirmenin sonunda verdiğini anlattı. Küçük, “Parlamento ‘Biz oradan geçtik, güzel bir şehirdi oraya da bir bayrak verelim’ demez. Ben daha önce vâkıf olmuştum, 60’tan fazla kriter var. İşin arkasında büyük bir çalışma var, emek var, bir tarih var, siz Safranboluluların ortaya koyduğu asalet var.” diye konuştu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Onur Üyesi Edeltraud Gatterer de, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan şehre şeref bayrağı vermekten duyduğu gururu dile getirdi. Gatterer, “Bir yıl önce işbirliği ve ikili ilişkilerde fark edilen önemli çabaları ve başarılarından dolayı Avrupa Diploması’nı almaya hak kazandı. Her yıl Avrupa Konseyi, Avrupa fikrine karşı katkı sağlayan birkaç şehri ödüllendiriyor. Safranbolu’nun ortak yaptığı çalışmalardan çok etkilendi ve oybirliği ile Safranbolu’yu Şeref Bayrağı ile ödüllendirmeyi uygun gördü.” ifadelerini kullandı. Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ise, “2009 yılında Safranbolu’muzun Avrupa Şeref Bayrağı’nı alacağı öngörüsünü ifade etmiş olsaydık bu bir hayal olurdu. 2009 yılında Safranbolu’muzun 250 bin turist rakamlarına ulaşacağını ifade etsek bu bir hayal olurdu. Bu hayallerimizi gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Avrupa Şeref Bayrağı göndere çekildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın