Safranbolu’daki Restorasyon Çalışmaları

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Safranbolu'daki geleneksel konaklardan 52'sinde koruma amaçlı restorasyon çalışmaları yapılıyor.

Karabük Valisi İzzettin Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanında yaklaşık 2 bin de tarihi konak bulunduğunu, bunlardan yüzde 60’ının şimdiye kadar restore edildiğini söyledi.

Geriye kalan yüzde 40’lık kısmın ise dönemler halinde onarıldığını ifade eden Küçük, “İlçemizde, özellikle tarihi dokuyu bozan konakları belirledik. Belirlenen 52 konağın sahipleri ile anlaştık. Kalkınma Bakanlığı desteği ile cephe giydirmeleri ve restorasyonlara başladık” dedi.

Tarihi bölge ile yeni bölge arasında kalan güzergahlarda göze hoş görünmeyen yeni yapılar ve bakımsız kalmış tarihi konaklar bulunduğunu anlatan Küçük, bu alanda doku düzeni sağlayarak göze hoş görünmesi için çalıştıklarını ifade etti.

Şu anda Kıranköy bölgesinde çalışma yapıldığını bildiren Küçük, çalışmaların daha sonra diğer alanlarda devam edeceğini kaydetti.

Etiketler

Bir yanıt yazın