Sade ve Okunması Kolay Mimari Diliyle Diderot Üniversitesi Restoranı

Chapuis Royer Architectures tarafından tasarlanan Diderot Üniversitesi Restoranı tamamlandı. Halihazırda birkaç sembolik mimari eserin yer aldığı bir konumda bulunan kampüsteki bu yeni binanın ilhamı, üniversitede yemek deneyimini canlandırmak için tasarlanmış oldukça sıra dışı bir konsepte dayanıyor.

1960’ların başında Diderot Üniversitesi Grenoble Kampüsü için seçilen bu şehre uzak konum, etkileyici bir dağ manzarasına sahip ormanlık bir arazide yer alıyor. Bu ayrıcalıklı çevrede çeşitli sembolik üniversite yapıları inşa edilmiş ve bu yapılardan bazıları, özellikle de yapımında beton kullanılanlar, mimari nitelikleri sebebi ile 20. yüzyıl miras yapıları olarak listelenmiş. Tasarımları itibariyle dikkat çekici olan bu yapılara dönük şekilde konumlanan Diderot Üniversitesi Restoranı, bu yapı topluluğundaki yapılar arasındaki diyaloğu güçlendirerek çevresinin mimari dilini zenginleştiriyor.

Binanın sade ve okunması kolay mimari dili, zemin katta geniş camlı girintiler, bir üst katta teraslar, avlular ve kuzey cephesindeki bir çıkma sayesinde çoğunlukla şeffaf. Programın amacı ve ilgisi, ana dolaşım eksenleri ve çevredeki yeşil alanlar arasında geçirgenliğe sahip bir yemek deneyimi öneren sıcak, misafirperver ve canlı bir mekan yaratmak. Gizli bir perde gibi çalışan nitelikli bir şekilde oluşturulmuş güney cephesi, lojistik işlev taşıyan bir avluyu barındırıyor. Bu avlu, iki metre yüksekliğinde beton duvarla çevrelenmiş yeşil bir alan olarak ele alındığında, teknik alanlara erişimi olan bir servis, otopark ve tahliye alanını gizleyebilme özelliğini taşıyor. Beşinci cephe (çatı), teknik ekipmanın mekanik gürültüsünden görsel ve akustik koruma sağlamak için yalıtım malzemeleriyle kaplı beton bir çevreleme duvarından oluşuyor.

Dayanıklı Malzemeler

Kamusal alanlar, zamanla bakıma ihtiyaç duymayan, Korten çelikten yapılmış elemanlarla ve büyük camlı bölmelerle dengelenmiş, brüt beton cepheler ve ahşap bölücüler ile yapılmış. Bu malzemeler, dayanıklılık ve minimum bakım ihtiyacı için ustaca uygulanmış.

 

Personel İçin Kaliteli Çalışma Ortamı

Herkese doğal ışıkla dolu çalışma alanları ve merdivenler sağlamak için geniş bir küpün ortasına iki avlu yerleştirilmiş.

Maliyet Kontrolü: Optimum Yüksekliğe Sahip Basit Bir Hacim

İşlerin maliyet kontrolünü optimum şekilde sağlamak için tavan yüksekliği sınırlı tutulmuş, ışık ise avlulardan, ışık kuyularından, teraslardan ve camlı girintilerden elde ediliyor. Programa uygun olarak düşük maliyetli ancak dayanıklı malzemeler kullanılmış.

Etiketler

Bir cevap yazın