Sadabad’a Osmanlı Arşivi Sitesi

Bu yıl içerisinde bitmesi planlanan Milli Arşiv Sitesi inşaatını Arkitera olarak fotoğrafladık.

TOKİ ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yapımına başlanan, İstanbul’un 4 ayrı bölgesinde bulunan Osmanlı arşiv ünitelerini tek bir çatı altında toplayacak Milli Arşiv Sitesi, bu yıl içerisinde hizmete girmesi bekleniyor.

Cendere Vadisi’nin arka bölümündeki kayalık alanın oyulmasıyla elde edilen bölgede inşa edilen Milli Arşiv Sitesi’nin deprem ve sel başta olmak üzere her türlü doğal afete karşı dayanıklı olarak tasarlandığı, muhafaza altına alınacak belgelerin nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılardan en iyi şekilde korunacağı söyleniyor. 165 milyon TL’lik yatırım bedeli olan projenin tasarımı Hassa Mimarlık’ın kurucusu Muharrem Hilmi Şenalp’e ait. Proje kapsamında arşiv birimleri, idari binalar, kongre merkezi, müze, konferans ve sergi salonları, misafirhane, kapalı otoparklar yer alıyor. 9 hektarlık araziye inşa edilecek site 28.500 m²’lik oturum alanına ve 122.000m² inşaat alanına sahip olacak.

Osmanlı arşivinde, 370 bin civarında defter, 100 milyon civarında belge bulunacak. Site içinde yer alacak müzede, İngiliz ve Amerikan arşivlerinde olduğu gibi özel malzemelerin birer örneği sergilenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın