Sabit Bir Yazıcıyla Tek Parça Halinde Basılan Dünyadaki İlk Bina

Merkezi Belçika Westerlo’da bulunan sürdürülebilirlik ve inovasyon merkezi Kamp C, Avrupa'nın en büyük 3B beton yazıcısını kullanarak Flanders’ta 90 metrekarelik bina üretti. Sabit bir yazıcıyla tek parça halinde basılan dünyadaki ilk bina.

Bina, Avrupa C3PO’nun bir parçası olarak ERDF’den (Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu) finanse edilerek basılmış. Model bina, 3B baskı teknolojisini ve potansiyelini sergilemek için tasarlanmış.

Proje ortakları model binanın, bina üretim teknolojisinde 3 boyutlu beton baskı tekniğinin daha fazla yaygınlaştırılması konusunda bir başlangıç olmasını umuyorlar.

İki katlı, sekiz metre yüksekliğindeki bina 90 metrekarelik bir taban alanına sahip. Bu büyüklük Flanders’taki teraslı bir evin ortalama büyüklüğüne denk.

Kamp C’nin proje yöneticisi Emiel Ascione, “Bu binayı bu kadar benzersiz kılan, sabit bir 3B beton yazıcıyla basmış olmamız. Dünyada basılan diğer binaların sadece tek katlı. Çoğu durumda, bileşenler bir fabrikada basılmış ve yerinde monte edilmiş oluyor. Biz tüm binayı, yerinde, tek parça olarak yazdırdık.”

Tuğlayla inşa edilmiş bir binadan üç kat daha sağlam. Kamp C’nin proje yöneticisi Marijke Aerts, “Malzemenin basınç dayanımı geleneksel tuğladan üç kat daha fazla” diyor. Bu ilk bina bir test projesi ve araştırmacılar sağlamlığın zaman içinde korunup korunmadığını kontrol edecekler.

“İnşa etmeye başladığımızda binayı nasıl kullanacağımıza dair hiçbir fikrimiz yoktu. Amacımız, ortalama çağdaş bir evin taban alanını, yüksekliğini ve şeklini baz alarak çok amaçlı seçeneklere sahip bir model bina basmaktı. Bina, konut, toplantı alanı, ofis veya sergi alanı olarak kullanılabilir. İnsanlar randevu aldıktan sonra eylül ayından itibaren evi ziyaret edebilirler,” diyor Kamp C.’nin mimarlarından olan Piet Wielemans.

Etiketler

Bir yanıt yazın