Saat Kulesi 38 yıl sonra ‘çan’lanacak

Kulenin, 1974'te meydana gelen depremden sonra susan ve bir vatandaşın çağrısı üzerine Büyükşehir'in bakıma aldığı çanı, İzmirlilere yeniden saat başlarını haber verecek.

İzmir’in asırlık simgesi Konak Saat Kulesi’nin çanı yıllar sonra yeniden çalacak. Saat kulesinin, 1974 yılında meydana gelen 5.2 şiddetindeki depremden bu yana çalışmayan çanı, artık İzmirlilere saat başlarını haber verecek. 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle 1901 yılında Sadrazam Mehmet Sait Paşa tarafından Raymond Charles Pere’ye yaptırılan ve zaman içinde İzmir’in simgesi haline gelen Konak Meydanı’ndaki tarihi saat kulesinin tepe kısmında her saat başı çalan çan, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tamir edildi.

ŞİMDİLİK DEVRE DIŞI

Geçtiğimiz hafta cuma günü sabah saatlerinde Konak Meydanı’nda geçen vatandaşlar saat başlarında tarihi saat kulesinden gelen çan sesleri ile şaşkınlık yaşadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bir vatandaşın başvurusu üzerine uzun zamandan bu yana çalışmayan çanı gerekli bakım yapıldıktan sonra aktif hale getirdiklerini söyledi.

Çan her saat başı çalacak şekilde ayarlanırken, şimdilik sistem devre dışı bırakıldı. Belediye yetkilileri çanın bağlı olduğu konstrüksiyonun saat kulesinden bağımsız olduğunu söyledi. Yetkililer, “Proje müellifi ile görüşeceğiz. Çan her saat başı çalacak” diye konuştu. Belediye yetkilileri çalışmayı bir vatandaşın belediyeye yaptığı dilekçeli başvuru üzerine yaptıklarını, vatandaşın dilekçesinde bir zamanlar saat kulesinin tepesindeki çanın her saat başı çaldığını söylediğini belirterek, “Vatandaş yaptığı dilekçeli başvuruda eski değerlerin günümüzde bir bir yok olduğuna dikkat çekerek çanın aktif hale getirilmesini ve her saat başı çalabilmesi için gerekli bakım onarım çalışmasının yapılmasını, orijinal haline getirilmesini talep etti. Biz de vatandaşın başvurusu üzerine proje müellifi aracılığı ile gerekli tamir işlerini gerçekleştirdik. Bundan böyle her saat başı çan bir kez çalarak İzmirlilerin dikkatini zamana ve saate çekmiş olacak” dedi. Belediye yetkilileri, saat kulesinin içindeki mekanik aksamın her ay periyodik olarak bakım ve onarımının yapıldığını da sözlerine ekledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın