S.O.S İstanbul Fikir Projesi Yarışması 2017: Üsküdar Meydanı Soru ve Cevapları Yayınlandı

İstanbulSMD'nin 2005 yılından bu yana mimarlık öğrencileri arasında düzenlediği, İstanbul'un sorunlu alanları üzerine fikirler üretilmesinin amaçlandığı yarışmanın soru ve cevapları yayınlandı.

Proje teslim tarihi 28 Kasım 2017olan yarışmanın soru-cevaplarını buradan inceleyebilirsiniz:

Not: Soruların yazım biçimine müdahale edilmemiştir.

BAŞVURU HAKKINDA

1. S.O.S. Fikir proje yarışmasından yeni haberim oldu. Tek başına katılmak istiyorum. Eğer katılmam mümkünse bana geri dönüş yapmanızı bekliyorum. Projeye nasıl başvuru yapabilirim? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Yarışmaya katılım koşullarında belirtildiği üzere, Türkiye ve KKTC’deki mimarlık bölümlerinde ve mimarlık programlarında kayıtlı tüm lisans ve yüksek lisans mimarlık öğrencileri, yarışmaya bireysel veya ekip halinde katılabilir. (Bkz. Yarışmaya katılım koşulları)

2. Yarışmaya katılmak için başvuru yapmamıza gerek varmı? var ise yarışmaya nereden başvurabilirim?
3. Merhaba;
Şartnamede başvuru ile ilgili bir madde yazmamaktadır.
Başvuru yapmak için neler yapılmalı?
İlginiz için Teşekkür ederiz…

Yarışmaya katılmak için bir ön başvuru yapmaya gerek yoktur.

4. Merhaba,
S.O.S İstanbul fikir yarışması için başvuru tarihi en son ne zaman?
Şu an başvuru yapılabiliyo mu?
Saygılarımla,

Yarışmaya katılmak için bir ön başvuru tarihi yoktur.

5. Merhaba,
Ben ITU Bilişim anabilim dalına bağlı Mimari Tasarımda Bilişim yüksek lisans öğrencisiyim. Bilişim anabilim dalı olduğum için ‘kayıtlı tüm lisans ve yüksek lisans mimarlık öğrencileri bireysel veya ekip halinde katılabilir. mimarlık öğrencisi olması şartıyla’ ibaresine istinaden bir başka mimarlık öğrencisine ihtiyacımız olup olmadığını yahut benim bu koşulu sağlayıp sağlamadığımı teyit etmek isteriz.

Halen kayıtlı bulunduğunuz Mimari Tasarımda Bilişim yüksek lisans programı öğrencisi olarak yarışmaya katılabilirsiniz.

6. Merhabalar,
Yeni mezunlar için istenilen belge diplomanın fotokopisi olabilir mi? Yoksa okuldan ayrıca bir çıkış belgesi mi gerekiyor?
Teşekkürler, iyi çalışmalar…

2016-2017 eğitim yılı Bahar Döneminde mezun olmak koşuluyla, yeni mezunlar için çıkış belgesi veya diploma fotokopisi geçerlidir.

BELGELER HAKKINDA

7. Merhaba. Size S.O.S İstanbul Fikir Projesi Yarışması için yazıyorum. Öncelikle yarışma şartnamesini verilen linkte bulamadım. Daha eklenmedi mi yoksa ben mi bulamıyorum? Ek olarak yarışmaya katılım için bir tutanak tutulması gerekiyor mu ya da başka bir şey yapılmalı mı? Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar

Yarışma Şartnamesi, http://ismd.org.tr/slide/2017sartname/ adresinde, şartname ekleri ise https://app.box.com/s/ty150ayrvx9yxnqik3ln8a8uqz1fadl4 adresinde yayınlanmıştır.
Yarışmaya katılım için bir tutanağa gerek yoktur. (Bkz. Yanıt 2)

8. biz S.O.S istanbul üsküdar fikir yarışması şartnamesini indiremiyoruz galiba bir sorun var . Yardımcı olursanız mutlu olurum.
saygılarımla

Yarışma Şartnamesi, http://ismd.org.tr/slide/2017sartname/ adresinde, şartname ekleri ise https://app.box.com/s/ty150ayrvx9yxnqik3ln8a8uqz1fadl4 adresinde yayınlanmıştır.

9. Verilen dwg dosyalarında yıkılan belediye binası taralı hâlde fakat mevcut kullanımı otopark. Yapılacak projede belediye binası aynı yerinde düşünülmeli midir?

Mevcut çevre ve alan içindeki yapısal unsurlar ile kurulacak ilişkilerde özgün fikirlerin ortaya konması amacıyla, her türlü tasarım kararı, işlev/program önerisi tasarımcıya bırakılmıştır.

10. Üsküdar meydanında marmaray hattının havalandırma binaları bulunmakta.Yarışma projesi için bu binalar yoksayılabiliyor mu ya da kütlede değişiklik yapılabilir mi?
-Şuanda kullanılmayan marmaray çıkışları mevcut.Bunları yoksayabiliyor muyuz?
-Yarışma için verilen dwg güncel değil.Güncel dwg alabiliyor muyuz?

Marmaray hattına ilişkin havalandırma, çıkış unsurları/binaları yok sayılmayacaktır. Kütlesel müdahale konusu ise tasarımcıya bırakılmıştır. Şartname eki olarak verilen sayısal haritalar, alana ilişkin ulaşılabilen en güncel dokümanlardır ancak gerekli görülen güncellemeler tasarımcılar tarafından yapılabilir.

TASARIM HAKKINDA

11. Meydanda bulunan metro çıkış binalarına, yollara ve alan içerisindeki tescilli olmayan binalara müdahale edebilir miyiz?
12. Meydana sosyal aktiviteler için tarihi dokuya uygun olarak eğlence mekanları, sosyal donatı, kent mobilyaları vb. eklenebilirmi.

Tasarım, müdahale kararları ve program içerikleri tasarımcıya bırakılmıştır.

13. yarışma alanı olan meydan ve yakın çevresine konutların bulunduğu parselleride dahil edilip konut tasarımı oluşturulacak mı?
14. Yarışma alanının belirli bir sınırı var mı?
Yarışma katılmak için başvuru yapmak gerekiyor mu?
Teşekkürler

Üsküdar Meydanı merkez kabul edilerek çalışma alanı sınırları tasarımcıya bırakılmıştır. Yarışmaya katılmak için bir ön başvuru tarihi yoktur.

15. yarışma bizden kütle tasarımı istiyor mu veyahut biz önerebilir miyiz?

Öneri getirilebilir.

16. Meydanla deniz arasındaki Paşalimanı caddesi üzerinde alt geçit için kazı çalışması yapılabilir mi ve metro tünelleri bu ve benzeri kazı çalışmalar için engel oluşturur mu.
17. üsküdar belediyesinin uygulamakta olduğu proje alanı ve yapılarını baz alacak mıyız yoksa tamamen özgün müyüz?
18. Merhaba,
Bu sene konu olarak Üsküdar İskele Meydanı ve Çevresini ele alan yarışmanıza katılacağız. Ancak ben ve ekip arkadaşlarımın aklına takılan bir kaç soruyu tarafınıza yöneltmek istiyorum.

1) Şu an halihazırda mevcut olan vapur iskelelerine müdahale edilebiliyor mu ? Eğer edilebiliyorsa ne ölçüde edilebilir, tamamiyle yıkılmaları veya büyük bir kısmında revizyona gidilmesi, “cesur” bazı müdaheleler yapılması mümkün müdür ?
2) Mevcut taşıt yollarında güzergah değişikliğine gidilebiliyor mu ?
3) Denize ve kıyı şeridine müdahale edilebilir mi ?
4) Marmaray çıkışları sabit midir yoksa fikir projesi kapsamında yerleri değiştirilebilir mi ?

Yarışmanın amacı ve konusu başlığı altında ifade edildiği üzere, “….. mimarlık öğrencisi genç kentliler tarafından, yarışma alanına ilişkin özgürce yeni fikirlerin üretilmesi ve tartışılması beklenmektedir”. Bu bağlamda belirlenen tartışma noktalarına getirilecek öneriler tasarımcıya bırakılmıştır.

19. Merhaba,
Yarışma kapsamında önerdiğimiz kentsel ölçekli tasarım ile birlikte bina ölçeğinde bir mimari öneri de sunulabilir mi? Sunulursa da ne kadar detaylı bir öneride bulunmamız gerekir?
Teşekkürler

Bina ölçeğinde öneriler getirilebilir. Şartnamede, yarışmacılardan istenenler başlığı altında ifade edildiği üzere, “ölçek, sunum ve anlatım yöntemi serbesttir. Ancak, sunumlarda kentsel ve mimari çözüm önerilerinin okunaklı bir mimari dil ile yapılması beklenmektedir.”

20. İyi günler,
Üsküdar meydan yarışması için birkaç sorumuz olacaktı.
* Hazırlanacak meydan projesinden ne kadar incelme bekleniyor. Sadece master plan ve bazı küçük detaylar mı yoksa tamamen inceltilmiş ve malzemeleri dahil her şeyi çözümlenmiş bir proje olarak mı teslim edilmeli ?
* Üsküdar meydanında ki sorunları çözmek için halihazırda var olan projelendirme ne ölçüde dikkate alınmalı?
* Mevcut binalarda değişiklik yapılabilir mi?
* Mevcut yol akslarında ve bu yolların kotlarında değişiklik yapılabilir mi?
Teşekkür ederiz,
İyi çalışmalar

• Şartnamede, yarışmacılardan istenenler başlığı altında ifade edildiği üzere, “ölçek, sunum ve anlatım yöntemi serbesttir. Ancak, sunumlarda kentsel ve mimari çözüm önerilerinin okunaklı bir mimari dil ile yapılması beklenmektedir. Paftalar dışında ayrıca yazılı rapor istenmemektedir.”
• Fikir projesi bağlamında;
*halihazırda var olan projelendirme,
*mevcut binalara ilişkin öneriler,
*yol güzergah ve kotları ile ilgili olarak, mevcut ile kurulacak ilişkilerde özgün fikirlerin ortaya konması amacıyla, tasarım kararları ve program içerikleri tasarımcıya bırakılmıştır.

21. Merhaba, Üsküdar yarışması ile ilgili sorularım aşağıdakilerdir. İyi çalışmalar
-Yarışma alanı en az kaç hektar olmalıdır?
-Teslim edilecek vaziyet planları hangi ölçeklerde olmalıdır? 1/5000 ölçekte genel kararların olduğu bir plan beklenmekte midir?
-Bina tasarımı yapılmalı mıdır? Eğer yapılacaksa hangi ölçekte olmalıdır? 1/500 ölçekte şematik bir anlatım yeterli midir?
Teşekkürler

• Üsküdar Meydanı merkez kabul edilerek çalışma alanı sınırları tasarımcıya bırakılmıştır.
• Tasarım düşüncesini en iyi anlatacak şekilde ölçek serbesttir.
• Öneri getirilmesi halinde yapısal unsurlara ilişkin 1/500 ölçekte şematik anlatımlar yeterlidir.

Etiketler

Bir yanıt yazın